Content area

|
|

ET DØGN ... - "Vi skal stille diagnoser uden at se spøgelser”

Tobias Ottosen, Herning, er i hospitalsblokken i hoveduddannelsen til almen medicin. I dag er han på sin månedlige dag i praksis, der ligger i Brande.

Læge Tobias Ottosen (tv) på den månedlige dag i praksis - hvor man lige skal vænne sig til, at sygdomsmønsteret oftest er mindre dramatisk end på hospitalet. (Privat foto)
Af
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

6.30 Vækker børnene, der skal i bad, have morgenmad og i tøjet. Min kone, som også er på vej til at blive praktiserende læge, er hjemme på barsel med den lille. Jeg kører den største til børnehaven og fortsætter til Brande.

 

7.50 Jeg siger godmorgen til dagens kolleger. Jeg skal køre det, der hedder ”tid samme dag”. Praksis består af fem ejere, en fast vikar, en hoveduddannelse (HU)-læge i fase 2 og mig på de månedlige returdage. Vi er to læger med ”tid samme dag”, hvor folk ringer om morgenen og får en tid.

 

8.00 Den første patient er ny – en tilflytter, som vil snakke om sine ryggener og en allergiudredning. Det er ret komplekst – hun har været set mange steder. Der er ikke noget akut, så hun får en ny tid på en "kronikerdag" hos en læge, som har lidt mere tid. Vi skal ikke sætte ting i værk, som har været gjort før.

 

9.20 En mor kommer med en toårig datter, der har kløe på det ene lår, hvor der er en lille knude. Hun er MFR-vaccineret ved 15 måneder, så det kan være et granulom pga. vaccinen. Jeg drøfter med en kollega. Vi enes om at henvise til hudlæge og giver hende noget kløestillende creme.

 

10.45 En af mine faste – som gerne bestiller tid på mine returdage. Vi er i gang med udredning for knogleskørhed. Hun er ikke så glad ved at gå til læge, men er tryg ved mig. Så hun kommer, når jeg er her, og så tager vi det i etaper.

 

11.10 En patient med en klassisk podagra: storetåens grundled med rødme, hævelse og smerter. Han har tidligere haft noget lidt lignende på den anden fod, så vi snakker både akutbehandling og fremtidige tiltag. Bestiller tid til nærmere afklaring, når det akutte anfald er ovre.

 

12.35 Jeg har allerede set 18 patienter, men nu er det frokost – det vil sige, først skal jeg lige se på nogle papirer på en patient, jeg har under udredning for psykisk sygdom.

 

13.00 En mand med rygsmerter, der har tiltagende problemer ved arbejdet. Kan ikke rigtig løfte og har også ondt, især om morgenen. Smerterne sidder i lænderyggen og mellem skulderbladene. Han var også hos lægen for et par år siden med ryggen. Går regelmæssigt til kiropraktor og bliver ”knækket”, men hverken det eller en uges ferie har hjulpet. Jeg taler med en kollega, og vi bliver enige om at tage nogle brede blodprøver og inkludere en HLA-B27, for morbus Bechterew kan ikke udelukkes. Vi bestiller røntgenundersøgelse og sender ham til en fysioterapeut.

 

13.15 Supervision, hvor vi gennemgår mine patienter. Derefter skal en patient have genopstartet sin ADHD-medicin efter at have været indlagt med psykose. Jeg drøfter det med en kollega. Vi opstarter ham i lav dosis og laver en henvisning, som min kollega kan følge op på.

 

14.00 Dagens sidste patient har snurrende følelser i fingrene på venstre hånd. Jeg finder dog ingen tegn på, at det kan være en blodprop. Han fortæller, at de prikkende fornemmelser kommer i bestemte positioner – og der er ikke brystsmerter. Så jeg tolker det som en nerveirritation.

 

15.00 Får en snak med den anden HU-læge om at være på sygehus og komme tilbage på returdage. Det kan være lidt besværligt, for på sygehuset er man anderledes indstillet. På sygehuset er folk ofte meget mere syge end i almen praksis – og her skal vi stille diagnoser uden at se spøgelser. Jeg dokumenterer de sidste fem patienter.

 

17.45 På vej hjem er jeg lige inde hos vores nabo, cykelhandleren. Jeg får bestilt en cykel og jeg tager hjem, hvor vi får pigerne i bad. Så spiser vi – rester, så det skal bare varmes op. Da vi har puttet børnene, snakker vi om dagen.

 

20.30 Jeg tager over på mine forældres gård, hvor jeg er ved at fremstille bander til vores lokale floorballklub – som i øvrigt er startet af nogle læger her i byen. Det roder vi med til ved 23-tiden, hvor vi slutter af med en godnatøl.

Blad nummer: 

💬 0 Kommentarer

Right side

af Kristian Rørbæk Madsen | 21/03
3 kommentarer
af Morten Sodemann | 21/03
1 Kommentar
af Morten Holm | 16/03
1 Kommentar
af Bjarne Fogh | 19/03
4 kommentarer
af Bjarne Fogh | 19/03
7 kommentarer
af Elo Aagaard Rasmussen | 16/03
1 Kommentar
af Harald Møller | 16/03
1 Kommentar
af Annette Randløv | 18/03
1 Kommentar
af Morten Saaby Steffensen | 19/03
1 Kommentar
af Rune Jacobsen | 14/03
1 Kommentar