Skip to main content

Vi tager dem, de andre ikke vil have

Journalist Birgit Brunsted, birgit-brunsted@gmail.com, Illustration Ugeskrift for Læger

12. mar. 2010
4 min.



Det, der står stærkest tilbage, efter at have besøgt afdelingslæge Henrik Thiesen, leder af Københavns Kommunes SundhedsTeam for Hjemløse, er den naturlige respekt og totale mangel på fordømmelse, tilsat et skvæt humor, han og hans fire sygeplejersker omfatter deres patienter med. Disse patienter er mennesker, det er gået skævt for, de lever på samfundets bund, og mange er misbrugere med omfattende fysiske og psykiske problemer.

»Vi skal tage dem, andre ikke vil have, og vi slipper dem ikke, før andre tager over, og vi tager over igen, når de andre slipper«, siger Henrik Thiesen.

SundhedsTeam, der har eksisteret siden 2005, holder til i et stort lokale på Sundholm i København, men det er helt bevidst ikke en klinik: »Vi har ikke så meget som en undersøgelsesbriks. Vi er et udgående team, vi kommer til patienterne, der hvor de er, og enhver kan i princippet henvise til os«.

Henrik Thiesen siger, at problemet for værestederne er, at de ikke ved, hvad de skal stille op med de fysiske og psykiske problemer: »De er alene med frustrationen - der sidder en af deres faste brugere, der er depressiv eller psykotisk, så ringer de til hospitalet og oplever en virkelig markant afvisning. Men vor opgave er, at de skal ringe til os, og så skal vi nok vurdere, hvad der er bedst at gøre«, siger Henrik Thiesen.

»En del af vore patienter har et misbrug - men distriktspsykiatrien er meget afvisende over for at tage dobbeltdiagnoser. Vi er helt bevidste om, at det altid er dobbeltdiagnoser, ja nogle gange trippeldiagnoser - og tager den derfra. Vi bruger evidensbaserede metoder, og prøver gerne noget nyt, hvis det lyder fornuftigt.«

Alt ses gennem misbrugsbrillerne

»Vi har første kontakt med folk, der er psykotiske, men uafklarede, og vi klør ikke på med meget højteknologisk behandling, som måske ville være bedre, men som de ikke ville kunne rummes i. Vi går ind på et lavt niveau, og så stiger intensiteten, og en dag er de klar til at gå i distriktspsykiatrien.«

»Problemet er tit, at alt ses gennem misbrugsbrillerne. Hvis der i skadestuen kommer en mand, der har en brækket arm og er fuld, tager de leverprøver på ham for at vise ham, at han skal holde op med at drikke, og siger, at han skal i alkoholbehandling«, siger Henrik Thiesen, »han ved det godt, men gider ikke høre det. Han siger alligevel ja til en samtale på alkoholenheden, og så møder han ikke op.«

- Prøver I ikke at få folk i alkoholbehandling?

»Vi går til sagen på den omvendte måde, prøver at kigge fordi alkoholen og se på, hvad der forhindrer denne mand i at ændre sin livsform lige nu. Hvis han sover dårligt, og har abstinenser og depressionssymptomer om morgenen, så prøver vi at gøre noget ved nattesøvnen«.

»Det er sådan med misbrugsbehandling, at jo hårdere du presser, jo hårdere bliver muren. Men prøver vi at løse det, kan vi lukke op for forandring, og når han er klar, skal vi være klar til næste trin. Fokus kan være, at han skal være ædru. Men ikke hvornår«.

SundhedsTeam fører en stofmisbrugs- og herbergsjournal, 'der skal fungere her og nu', som Henrik Thiesen siger: »Jeg overfører data direkte fra journalen til excellark, og så kan jeg trække data ud på ti minutter, for eksempel om hvordan vi følger op på hepatitis«. Det er også basis for hans forskning.

Komplians lig nul

Hovedparten af SundhedsTeams patienter får medicin: »Vi skriver recepter til den enkelte patient, som får den udleveret gratis. Men komplians er lig med nul, hvis de skal flytte sig for at hente for eksempel deres TB-medicin. Men om jeg så skal ta' min cykel og køre ud og proppe den i halsen på dem, så gør jeg det«, siger Henrik Thiesen.

Han fortæller, at hovedparten af de kroniske gadehjemløse har ADHD eller en anden lidelse, der medfører, at de ændrer adfærd, når de drikker: »Så går det i skuddermudder. Kvaliteten i den sammenhæng ligger i, at vi får den bedst mulige behandling gennemført, og ikke om vi har rene håndklæder og møder til tiden. Vi har mange behandlingsforløb i gang for den samme patient, og mange motivationer - nogle vigtigere end andre.«

SundhedsTeam tager blodprøver på så mange som muligt, så folk kender deres smittestatus, og når sygeplejerskerne og Henrik Thiesen er på gaden, har de et blodprøvesæt med i lommen, tager en prøve og smider den i postkassen.

»Vi hylder de gamle dyder, og det er hele tiden vor opgave at få folk tilknyttet en almen praksis«, siger Henrik Thiesen, »det er meget sjældent, at vi har et samarbejde fra starten, men sygeplejersken begynder at gøde jorden for, at patienten vender tilbage til praksis. Vi følger med patienten til første samtale - det har nærmest karakter af en overdragelsesforretning - og den praktiserende læge ved, at vi er der, så han kan ringe, hvis kontakten glipper, og patienten ikke henter sin medicin. Vi er hele tiden bagstopper, og vi har et godt samarbejde med de praktiserende læger«.