Skip to main content

WHO: Europæerne lever længere, men usundt

Europæerne lever stadigt længere. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO i sin seneste regionale rapport, der udkommer i dag.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. sep. 2015
2 min.

Men rapporten anslår også advarende toner, for Europa har også verdens højeste forbrug af både tobak og alkohol. Og derfor kan den positive udvikling sagtens være et kortvarigt fænomen – især i lyset af, at fedmen også griber om sig blandt europæerne.

Rapporten konstaterer desuden, at der mellem nogle lande er helt op til 10 års forskel i forventet levetid. Længst lever befolkningen i Schweiz og Israel, som er inkluderet i WHO’s regionale rapport.

To af de væsentligste faktorer, som har indflydelse på livslængden, er tobak og alkohol. Og selv om WHO’s regionale direktør for Europa, Zsuzsanna Jakab, glæder sig over rapportens ”tegn på opmuntrende fremgang”, er hun ikke entydigt optimistisk:

”Der er en nærliggende fare for, at fremskridtene vil blive slået tilbage, hvis tobaks- og alkoholforbruget fortsætter i det nuværende omfang. Det gælder især yngre mennesker, der muligvis ikke kommer til at leve så længe som deres bedsteforældre”, siger hun i en pressemeddelelse.

Rapporten viser, at Europa har kurs mod at reducere antallet af præmature dødsfald med 1,5 pct. om året frem til 2020. Det betyder, at antallet af personer, som dør tidligt af hjertekar-sygdomme, kræft, diabetes 2 og KOL, fortsat er faldende. Der dør også færre i trafikulykker og ved selvmord – især i det østlige Europa, der også omfatter Rusland.