Skip to main content

YL-formand: Nordjysk udspil lyder mere af pisk end af gulerod

Forslaget om at presse læger til at nedsætte sig i Nordjylland vil formentlig presse nogle væk fra almen-specialet i stedet for at overbevise dem om, at det vil være en god idé at flytte til en anden landsdel, mener Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

Camilla Rathcke: "Jeg bliver bekymret både for specialet og for rekrutteringen til det".
Camilla Rathcke: "Jeg bliver bekymret både for specialet og for rekrutteringen til det".

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com ; Klaus Larsen kll@dadl.dk

8. okt. 2014
3 min.

Den nordjyske Regionsformand Ulla Astman (S) luftede på et debatmøde i mandags muligheden for at løse regionens lægemangel ved at nedlægge ydernumre i København og Aarhus. Det vil ifølge Astman – der også er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg – få flere til at nedsætte sig som praktiserende læger i landets lægehungrende yderområder.

Ulla Astmans forslag bakkes varmt op af PLO Nordjyllands formand, Kaj Bernth, mens formanden for PLO, Bruno Melgaard Jensen, advarer om, at brugen af pisk frem for gulerod risikerer at spænde ben for rekrutteringen til specialet.

Og det er formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, helt enig i: Hun hører først og fremmest svirpet af pisk i Ulla Astman og Kaj Bernths forslag:

”Jeg bliver bekymret både for specialet og for rekrutteringen til det. At bruge pisk frem for gulerod er generelt en forkert vej at gå”, siger Camilla Rathcke.

Guleroden er ikke nødvendigvis mammon

”Hvis folk skal motiveres til at flytte, skal det ske tidligt i deres videreuddannelsesforløb. Ingen motiveres af tvang, og der er risiko for, at de læger, der kunne overveje praksis, vælger anderledes”.

”Dertil kommer, at ting ændrer sig i bølger. At skære ned på ydernumrene i f. eks. Aarhus ændrer ikke ved den urbanisering, der finder sted, og som vi i andre henseender hylder, fordi den er til gavn for vores vækst. Flere søger mod de store byer, og den udvikling udfordrer os, fordi vi naturligvis også skal levere sundhedsydelser til dem, der bor i de tyndtbefolkede områder i Nord- og Sønderjylland”, siger Camilla Rathcke.

Hun anser det for sandsynligt, at Ulla Astmans og Kaj Bernths forslag faktisk vil presse nogle bort fra det almenmedicinske speciale – snarere end at overbevise dem om, at de skal flytte til en anden landsdel.

YL-formanden erkender, at man ikke kan forvente, at der er et job at få ”lige om hjørnet” der, hvor man bor.

”Men jeg tror på guleroden – og det er ikke mammon. Derimod er det af afgørende betydning, at yngre læger kan se sig selv og deres familie det sted, hvor der er brug for dem, hvad enten det er i en solo- eller kompagniskabspraksis på landet. Eller i større lægehuse, hvor man også kan sparre lægefagligt med hinanden på tværs af specialer. Og her er det usikkert, om der i dag findes de tiltag, der gør et attraktivt at flytte. Den faglige udvikling er en stor drivkraft for læger”, siger Camilla Rathcke.

"Læger skal puffes til Nordjylland" (link)