Skip to main content

Yngre læger får svar om skattesmæk de næste måneder

Alle regioner sender nu vurderingsfolk ud for at prissætte alle landets lægeboliger og derefter vil læger, der har boet i boligerne, få besked om et muligt skattesmæk. Jeg frygter dog ikke lægemangel i udkantsområderne, siger personalechef fra Region Midtjylland.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

13. mar. 2015
3 min.

De næste tre måneder vil lægeboliger over hele landet blive vurderet for, hvad boligen vil koste på det fri marked. Og herefter vil flere hundrede læger, der har boet i lægeboligerne siden 1. januar 2013 modtage et brev fra regionen og der kunne se, hvor meget der bliver indberettet til SKAT.

Det blev konklusionen efter fredagens møde mellem de fem regioner og SKAT, der blev holdt for at klarlægge hvordan læger skal beskattes for at have boet til leje i en lægebolig, siger Jørn Mørup, afdelingschef for Løn og Personale i Region Midtjylland

”Nu skal vi have alle vores lægeboliger vurderet af eksempelvis en ejendomsmægler, og det vil tage de næste tre måneder. Derefter skriver vi ud til lægerne og fortæller dem, hvad markedsværdien er og hvad vi indberetter til SKAT ,” siger Jørn Mørup, der opfatter de andre regioners tidshorisont som den samme.

Han forklarer, at regnestykket er som følger: Hvis en lejlighed bliver vurderet til en markedsværdi 5.000 kr. og lejeren kun har betalt 4.000 kr. Hvis der er fraflytningspligt efter ansættelsens ophør betyder reglerne, at der trækkes 10 pct. af markedsværdien. Den skattemæssige værdi bliver derved 4.500 kr. og der er så forskellen mellem huslejen og den nedsatte markedsværdi – her 500 kr. – der reelt skal beskattes.

Forløbene for yngre læger er tilrettelagt, at man skal arbejde de steder, som man bliver sendt hen, og selv om jeg godt kan forstå, at de yngre læger er frustrerede, er skattereglerne som de er, og det kan vi ikke gøre noget ved. Jørn Mørup, afdelingschef for Løn og Personale i Region Midtjylland

Så hvis man har boet en stor lejlighed i det centrale af Aarhus til 5000 kr., så kan man forvente en stor ekstraregning?

”Så skal man spørge sig selv om man kan få noget tilsvarende til samme pris i samme område. Hvis ikke, så skal man formentlig betale ekstra skat,” siger Jørn Mørup, der vurderer at alene i Region Midtjylland har ca. 500 personer årligt boet i regionens lægeboliger og derfor vil blive kontaktet af regionen.

Hvis man er uenig i vurderingen, så kan man kontakte regionen.

”Vi tager spørgsmålet som de kommer, men egentlig henviser vi til SKAT, da dette handler om skattelovgivningen,” siger han.

Hvad betyder denne udvikling i prisen for en lægebolig for muligheden for at tiltrække læger til de mindre attraktive områder?

”Jeg frygter ikke, at det får den store betydning. Forløbene for yngre læger er tilrettelagt, at man skal arbejde de steder, som man bliver sendt hen, og selv om jeg godt kan forstå, at de yngre læger er ærgerlige, er skattereglerne som de er, og det kan vi ikke gøre noget ved. Vi forventer dog, at lægeboligenre i yderområderne vil blive vurderet lavt og at vi der ikke venter at få de største udfordringer i forhold til skat. Og dybest set har man heller ikke bopælspligt, men kan bo andre steder,” siger Jørn Mørup.

Læs også: Yngre læger risikerer skattesmæk