Skip to main content

Yngre Læger: Speciallæger ansættes på daglejervilkår

Et stort hospital vil ansætte speciallæge i 1. reservelægestilling til Yngre Lægers store fortrydelse. En utraditionel løsning på akut lægemangel, siger ledende overlæge.

En afdeling på Aarhus Universitetshospital har netop slået en stilling op som 1. reservelæge, men ønsker en speciallæge til stillingen. Foto: Aarhus Universitetshospital
En afdeling på Aarhus Universitetshospital har netop slået en stilling op som 1. reservelæge, men ønsker en speciallæge til stillingen. Foto: Aarhus Universitetshospital

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

15. aug. 2017
5 min.

Det er dårlig stil, når hospitalerne bryder med tanken bag den nuværende overenskomst, nemlig at 1. reservelægestillinger tilbydes til læger, der endnu er under uddannelse, og ikke til færdiguddannede speciallæger, mener Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

Det siger hun, fordi Røntgen og Skanning på Aarhus Universitetshospital netop havde slået en stilling som 1. reservelæge op, men i opslaget skriver: "stillingen ønskes besat med en speciallæge."

»Problemet er, at der spekuleres i overenskomstens forståelse af, hvordan hospitalerne kan ansætte speciallæger. Man spekulerer i løn og ansættelsesvarighed ved at ansætte dem som 1. reservelæger i stedet for som afdelings- eller overlæger. Det er uskønt, fordi hospitalerne bryder med den gængse ansættelsesmåde for speciallæger, som nu ikke længere er i deres videreuddannelsesforløb, men er klar til at blive fastansat og blive en del af staben på et givent sted og skal ansættes til at varetage en opgave, der typisk ikke udløber efter fem år«, siger Camilla Rathcke.

Siden slutningen af 2016 har Aarhus Universitetshospital sammen med Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Herlev-Gentofte Hospital været pålagt af regionerne, at antallet af speciallæger ikke må stige frem til den 1. januar 2019. Ved at ansætte dem i 1. reservelægestillinger, bliver det muligt for hospitalerne at omgå det påbud, der er sat i verden for at få spredt speciallægerne ud over et større geografisk område.

Speciallæger skal fastansættes

Yngre Læger finder det helt urimeligt, at et problem, som Danske Regioner har skabt for deres største hospitaler, nu skal løses med ringere løn og ansættelsesvilkår for speciallægerne. Yngre Læger opfatter desuden den type af ansættelser som værende imod ånden i overenskomstteksten, hvor de tidsbegrænsede ansættelser oprindeligt kun var tiltænkt læger under videreuddannelsen, som har flere og kortere ansættelser. Og Camilla Rathcke over, at Danske Regioners

Faktaboks

Fakta

ansættelsesstop fører til, at hospitalerne sender speciallæger en besked om, at de gerne vil have deres kompetencer, men ikke vil betale for dem med fastansættelse.

»Det er ærgerligt, at regionerne får en daglejertilgang til ansættelse af speciallæger. Jeg synes, der er spekulation i det her, for jeg tvivler meget på, at de her læger efter fem år er blevet overflødige og ikke kunne fortsætte deres ansættelse samme sted. Det er bare ikke det signal, man her sender, og i stedet er speciallægen »på prøve« i fem år og kan kaste al energi og engagement ind det pågældende sted uden at regne med, at indsatsen giver bonus over tid«, siger Camilla Rathcke og fortsætter:

»Dertil kommer, at lønnen er lavere og dermed også pensionen, så det er en hel utilstedelig udnyttelse af overenskomsten. Speciallæger bør få speciallægeløn og fastansættes som afdelingslæger eller overlæger. Vi vil selvfølgeligt fraråde vores medlemmer at tage de ansættelser, der er på markant dårligere vilkår«.

Yngre Læger er klar over, at det ikke er overenskomststridigt at ansætte på den måde, men de vil arbejde på at få lavet overenskomsten om. De går til OK18-forhandlinger med krav om, at speciallæger skal ansættes med løn og vilkår svarende til afdelingslæger, hvis ikke de ansættes som overlæger.

En utraditionel løsning under pres

Røntgen og Skanning på Aarhus Universitetshospital mangler arbejdskraft og har valgt at slå en stilling som 1. reservelæge op med ønsket om, at den bliver besat af en speciallæge. Ledende overlæge på afdelingen, Thomas Christiansen, forklarer beslutningen som kreativ tænkning under pres.

»Overordnet er min opgave at sørge for kvalificeret arbejdskraft på min afdeling med tanke på patientforløb og patientflow. Region Midtjylland har sagt, at stillinger, der var ledige pr. 1. juni 2017 ikke må slås op til besættelse, men nu står vi i et akut problem med lægemangel, og derfor har jeg været nødt til at tænke utraditionelt«, siger han.

En speciallæge, der er ansat som 1. reservelæge i Region Midtjylland, kan aflønnes som speciallæge, understreger Thomas Christiansen, men kan ikke garanteres fastansættelse. Det er muligt for afdelingerne at søge dispensation hos Region Midtjylland, men der er ikke en klar tidshorisont for, hvornår der kommer svar, siger ledendeoverlæge Thomas Christensen.

»Vi håber, at dispensation går igennem, så der er mulighed for at tilbyde en stilling som afdelingslæge«, siger han.

Ole Thomsen, koncerndirektør med særligt ansvar for sundhedsområdet i Region Midtjylland, er noget overrasket over, at der i hans egen region bliver ansat læger under de betingelser.

»Det kommer meget bag på mig, at det finder sted, og det vil jeg undersøge nærmere. Jeg betragter det som en praksis, der ligger uden for rammerne for rekruttering af personale«, fastslår han.