Skip to main content

Akutte gynækologiske og obstetriske tilstande

1. reservelæge, ph.d. Jeanett Strandbygaard, Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet E-mail: jeanett78@gmail.com Interessekonflikter: ingen

8. okt. 2018
2 min.

Jeg har læst "Akutte gynækologiske og obstetriske tilstande" med stor glæde, både fordi jeg kender samtlige forfattere og respekterer deres faglighed, og fordi jeg finder bogen brugbar. Det er modigt og flot af så ung en forfattergruppe at påtage sig ansvaret for en akut bog i et vagttungt, todelt speciale.

Forleden nat havde jeg bogen med på vagt for at afprøve den "live" på både fødegangen og i den gynækologiske akutmodtagelse. Overordnet opfylder bogen mange krav, som man som uddannelseslæge har brug for, herunder at den er letlæselig i et klart sprog med gode opdelinger, fine illustrationer samt anvendelige flow charts. Dog har forfatterene i titlen brugt udtrykket "akutte tilstande", men mange af kapitlerne er mere omfangsrige, end hvad der er behov for i akutte situationer, og det forvirrer billedet lidt – og gør bogen for tung til at have i kittellommen, desværre. Værket er imidlertid en fin lærebog for lægesegmentet under uddannelse i gynækologi og obstetrik, og det er klart en bog, som jeg kan anbefale og selv vil bruge i fremtiden.

Styrker: Opdelingen i tre overordnede kapitler: gynækologi, svangre og fødsel, virker godt, om end svangre og fødsel nogle gange lapper ind over hinanden. Nogle kapitler er fremragende komponerede, såsom diabeteskapitlet – det er meget anvendeligt, da det ofte er svært for yngre læger at få styr på hos de gravide. Det er smart lavet, at bogens omslagsflapper er brugt til meget anvendte opslag som CTG-klassifikation.

Forbedringsforslag: Nogle kapitler kan formentlig forkortes eller helt slettes, da det ikke er akutte tilstande, men mere regulært lærebogsegnet. Man kan diskutere, hvorvidt provokeret abort, thyroideasygdomme i graviditeten samt kapitlerne om journaloptag skal indgå her. Desuden er stikordsregistret ikke komplet, og man skal lede lidt rundt i indholdsfortegnelsen for at finde det relevante kapitel. Sidste – meget lille – irritationspunkt er, at sidetallene står inderst på siden mod bogryggen, hvilket gør det svært at hurtigt finde sidetal ved opslag.

Forfattere: Anne Gjesing Høj Eggers, Christina Louise Rasmussen, Iben Katinka Greiber, Karen Vindfeld & Mette Elkjær Madsen

Forlag: FADL´s Forlag

Sider: 305

Pris: 399,95 kr.