Skip to main content

Almen praksis - også i fremtiden...

Reservelæge Rikke Pilegaard Hansen, læge Karen Kjær Larsen & speciallæge Jesper Lykkegaard Forum for Yngre Almenmedicinere, og Dansk Selskab for Almen Medicin

19. mar. 2010
3 min.


Den markante tilvækst af medlemmer og aktiviteter i Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM) tegner et klart billede af den nye generation af speciallæger i almen medicin. En generation, der aktivt vil spille en rolle i fagets og sundhedsvæsenets udvikling. FYAM har på tre år oplevet en medlemstilgang på 31% (Figur 1 ). FYAM-årsmødet 2009 var det største nogensinde med 135 deltagere.

Medlemskab af FYAM kræver aktiv indmeldelse og betales af egen lomme. FYAM og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) er uafhængige af industrien. FYAM opererer regionalt, nationalt og internationalt. Omdrejningspunktet er FYAM-udvalget, hvor der med stor entusiasme arbejdes bredspektret med fremtidens uddannelse og vores faglige profil, forskning, internationalt samarbejde m.m. Værdifuldt input viderebringes af FYAM-repræsentanterne i (DSAM)'s udvalg og føres ud i livet. Årets hovedbegivenhed er årsmødet, som er et værdifuldt mødested for almenmedicinere »på vej« - og et godt miks af et velkomponeret fagligt program, socialt samvær og FYAM-generalforsamling - hvor pladserne i år blev besat med kampvalg. FYAM-udvalget arbejder allerede nu på, at næste årsmøde skal slå rekorden fra i år.

Almenmedicinsk forskning har ligeledes markant fremgang. Forskningsaktiviteterne øges inden for de almenmedicinske kerneområder: primærdiagnostik, medicinsk uforklarede symptomer og kronikerbehandling. Ph.d.-forum for alle yngre almenmedicinske forskere og seniornetværk motiverer til videnskabeligt og socialt sammenhold, og sikrer gode arbejds- og uddannelsesmæssige forhold for det stigende antal almenmedicinske forskere.

Analyser divergerer i deres vurdering af udbuddet og efterspørgslen på almenmedicinske speciallæger i fremtiden [1, 2]. Et faktum er, at der aktuelt mangler praktiserende læger i flere af landets yderområder. Til gengæld lover det stigende antal yngre læger med interesse for specialet godt for fremtiden. Der er udviklet et fast og velfungerende samarbejde mellem FYAM/DSAM, regionale uddannelseskoordinatorer og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det har bl.a. resulteret i en fælles indsats for at optimere rekruttering og fastholdelse. Løbende udgives informationsmateriale om specialet og dets organisation til alle nye uddannelseslæger.

Det internationale samarbejde er forankret i Vasco da Gama Movement (VdGM), sammenslutningen af europæiske uddannelseslæger under The European Society of General Practice/Family Medicine (WONCA Europe). VdGM mødes bl.a. i forbindelse med de almenmedicinske kongresser, hvor erfaringer udveksles f.eks. via mulighed for gensidige praksisbesøg. Engagement i netværket giver os nye perspektiver på det danske sundhedsvæsen og åbner vores øjne for udviklingspotentialet inden for faget. Vi oplever gang på gang, hvor privilegerede vi er i Danmark; både hvad angår uddannelse, løn- og arbejdsvilkår samt tilfredsstillelsen ved at være en del af et speciale, hvor såvel den daglige klinik som uddannelsen af yngre læger er videnskabeligt forankret.

I FYAM føler vi os klar til at være med til at fremtidssikre det almenmedicinske speciale - så almen praksis fortsat kan danne et dynamisk og stærkt fundament for det danske sundhedsvæsen - også i fremtiden.



Korrespondance: Rikke Pilegaard Hansen , Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Horsens. E-mail: rptk@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen



Referencer

  1. Almen praksis' rolle i fremtidens sundhedsvæsen - rapport fra Udvalg vedrørende Almen Praksis. København: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, 2008.
  2. Lægeprognosen 2006 - almen praksis. Efterspørgsel og udbud af alment praktiserende læger 2005-2025. København: Praktiserende Lægers Organisation, 2006.