?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 12. sep 2017

Anmeldelse: Mikrobiologikort – huskekort til eksamenslæsning.

Anmeldelse
Dato
12. sep 2017
Forfattere
Anmelder: Professor,overlæge Jørgen Kurtzhals E-mail: d239941@dadlnet.dk Interessekonflikter: ingen
💬 0

Lærke Smidt Gasbjerg har lavet en 6,5 cm tyk bunke farvestrålende flash cards, som hver især omtaler en mikroorganisme sådan, at forsiden viser dens navn og en lille skitse, og bagsiden omtaler dens egenskaber.

Man kan så trække et kort og prøve at memorere hele eller dele af bagsiden eller bruge kortene i studiegrupper. Kortene opremser systematisk organismernes egenskaber og forekomst, de infektioner, som de giver mv. På universiteterne lægger vi vægt på forståelse og på at integrere fagene. Jeg ville derfor have foretrukket kort, der beskrev en sygehistorie, epidemi el. lign. og så lagde op til en diskussion af mulige årsager, herunder mikroorganismernes egenskaber.

Der er ingen tvivl om, at forfatteren selv og hendes læsemakkere har haft stor glæde af kortene. For en klinisk mikrobiolog er det dog oplagt, at der ikke ligger en dybere faglig forståelse til grund. Der omtales en del gammeldags metoder, og man undrer sig tit over, at en bestemt oplysning er blevet prioriteret. Der er også informationer, der har ændret sig siden sidste udgave af lærebogen, og komplekse sammenhænge, f.eks. i virologien, har været svære at korte ned og forklare. Blandt de få egentlige fejl er nogle forstyrrende. F.eks. bruges denne formulering om M. tuberculosis: ”Forårsager lungetuberkulose (primærinfektion) …”. Det kunne få læseren til at tro, at der er lighedstegn mellem lungetuberkulose og primærinfektion. Et vigtigt kritikpunkt er, at alt fylder lige meget. Trods min interesse i tropesygdomme undrer jeg mig over, at f.eks. Paragonimus fylder lige så meget som Staphylococcus aureus, og at Paracoccidioides brasiliensis fylder lige så meget som Candida albicans. Det kan hurtigt blive uoverskueligt at læse til eksamen, når der ikke er skelet til hyppighed og relevans i en dansk kontekst.

Sammenfattende er det dog et flot spil kort, det er fint formgivet, og det vil utvivlsomt blive brugt af en del studerende. Jeg håber, at vi med tiden kan bevæge vores uddannelser i retning af mindre terperi og udenadslære.

Forfatter: Lærke Smidt Gasbjerg.

Forlag: FADL`s Forlag

Sider: 163 kort i æske

Pris: 249,95 kr.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 19/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

Svendborgsagen bør prøves ved Højesteret
💬
4
Erik Beranek 22. sep 2017 18:00
Yngre læger: Vi kunne ikke råbe ledelsen på Svendborg FAM op
💬
3
Iza Lillie Alfredsen 21. sep 2017 21:06
Svendborg-sagen ankes til Højesteret
💬
1
Jens Meyer Svendsen 15. sep 2017 16:35
Svendborg-læge kendt skyldig i grov forsømmelse
💬
25
Esben Nielsen 14. sep 2017 14:14
Morten Sodemann: Sårbar? Det kan du selv være
💬
4
Morten Sodemann 13. sep 2017 14:49

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd