?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 27. apr 2017

Boganmeldelse. Medicinsk statistik

Anmeldelse

Medicinsk statistik forsøger at gøre statistik relevant og nærværende for læger og medicinstuderende.

Dato
27. Apr 2017
Forfattere
Jeppe Bennekou Schroll E-mail: jschroll@gmail.com Interessekonflikter: ingen
💬 0

Medicinsk statistik forsøger at gøre statistik relevant og nærværende for læger og medicinstuderende.

På 200 sider forsøges denne ambitiøse målsætning opnået. Bogen lægger ud med nogle udmærkede eksempler, der retfærdiggør behovet for statistik ved lægemiddelgodkendelse, men herefter følger en mere klassisk fremstilling af måleskaler, fordelinger og hypotesetestning. Skønt bogen er på dansk og sat barmhjertigt op – med store overskrifter og korte afsnit – er der stadig passager, der er svære at forstå, og som skal læses flere gange. Bogen introducerer forudsætninger for statistiske modeller, og det gør den god som genopfriskning for læsere, der tidligere har arbejdet med statiske modeller f.eks. på et ph.d.-kursus. Som primær statistikbog vil det kræve en del supplement for at kunne gennemføre statistiske beregninger i statistikprogrammer, men niveauet er muligvis velegnet til medicinstudiet. Bogen har en god gennemgang af statistikprogrammer og benytter sig af beregninger i Excel, så læseren kan følge med undervejs.

Forfatter: Andreas Habicht. Forlag: Munksgaard. Sider: 248. Pris: 349 kr.Forfatter: Andreas Habicht. Forlag: Munksgaard. Sider: 248. Pris: 349 kr.

Der er mange fine illustrationer, og hele bogen er tilgængelig online. Datasæt og SAS-programmer er dog ikke umiddelbart tilgængelige online.

Der kunne godt være mere fokus på den kliniske beslutningsproces. Hvordan kommer vi fra risikomål til den bedste beslutning for den enkelte patient? Kan det sommetider være fornuftigt at gå på kompromis med den bedste statistiske model, for at tolkningen af data ikke bliver for besværlig? Flere eksempler ville også hjælpe på forståelsen, og det kan forekomme lidt ironisk, at det gennemregnede eksempel fokuserer på blodtryksreduktion, uden at det bliver diskuteret, om dette effektmål er relevant for den enkelte patient.

Et helt kapitel er dedikeret til validering af spørgeskemaer, men det ville være mere relevant med en gennemgang af metaanalyser, som man som kliniker langt oftere skal forholde sig til.

Alt i alt en udmærket dansk statistikbog, der kan bruges som genopfriskning eller som introduktion til statistik hos f.eks. medicinstuderende.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 8/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

CTU-forskere tilbageviser kritik af SSRI-forskning
💬
32
Thomsen 30. apr 2017 08:16
Pensionskasse: Vi bliver ikke helt fri for tobaks-investeringer
💬
1
Sven Refslund Poulsen 29. apr 2017 20:20
Hvor er kærligheden?
💬
1
Birgitte Rahbek 29. apr 2017 09:23
PLO og Danske Regioner afbryder forhandlinger
💬
1
Annette Houmand 29. apr 2017 06:42
Aftale om (principper for) efteruddannelse
💬
1
Wolfgang Peter 28. apr 2017 20:37

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Nyeste debat

Regelrigiditet
29. apr 2017 00:00
Hvor er kærligheden?
28. apr 2017 00:00