?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 7. feb 2017
Foto: Wikimedia

Brystkræftscreening resulterede ikke i lavere incidens af avancerede tumorer

Medicinske nyheder

Sammenligning af tumorstørrelsen ved brystkræftdiagnosen i danske amter med og uden screening viste ingen forskel i forekomsten avancerede tumorer, men screening fandt flere små tumorer.

Dato
7. Feb 2017
Forfattere
Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk
💬 0

Debatten om effekten af brystkræftscreening har i flere år været et hot topic, og retorikken blandt grupper som henholdsvis fraråder og promoverer screening, har til tider været ophedet.

Det seneste input fra Danmark er en analyse fra Det Nordiske Cochrane Center, hvor forskerne har sammenlignet tumorstørrelsen ved brystkræftdiagnose i perioden 1980-2010 i de amter, som har anvendt brystkræftscreening med mammografi, med tumorstørrelsen i amter uden screening. Mens man tydeligt så, at der diagnosticeredes flere små tumorer (< 20 mm) ved screening, kunne man ikke observere færre store tumorer (> 20 mm) i de amter, som tilbød screening. Dette tolker forfatterne som en betydelig overdiagnostik af de små tumorer, som ellers ikke ville have forvoldt kvinderne nogen problemer, og tegn på, at brystkræftscreening ikke har levet op til forventningerne, da den ikke har reduceret forekomsten af de større og mere avancerede tumorer.

Professor Elsebeth Lynge fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet føler sig ikke overbevist og kommenterer: »Denne undersøgelse hævder, at 48% er det bedste bud på overdiagnostik ved brystkræftscreening. Det vil sige, at et ud af tre tilfælde af brystkræft i screeningsalder, og et ud af fire, når årene efter screeningsalderen regnes med, bliver overdiagnosticeret. Overdiagnostik betyder, at der ved screening findes brystkræft, kvinden ellers ikke ville være blevet syg af i sin levetid. Det er et alvorligt problem, som danske kvinder har krav på at få så gode oplysninger om som muligt. Screening rykker rundt på diagnosetidspunkterne, men der er kun overdiagnostik, hvis screenede kvinder samlet set får flere tilfælde af brystkræft, end de ellers ville have fået. For at undersøge overdiagnostik skal man derfor følge de samme kvinder, mens de bliver screenet, og et godt stykke tid bagefter. Med denne fremgangsmåde har vi tidligere udregnet, at overdiagnostikken i Danmark lå på et ud af 44 tilfælde – altså kun en tiendedel af det, den nye undersøgelse kommer frem til«.

Jørgensen KJ, Gøtzsche PC, Kalager M et al. Breast cancer screening in Denmark. Ann Intern Med 2017;doi:10.7326/M16-0270.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Blad nummer: 

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 4/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

Lad os kæmpe for lægesekretærerne
💬
8
Alice Kunkel 25. feb 2017 11:28
Aktiv dødshjælp – for eller imod?
💬
1
Sven Refslund Poulsen 24. feb 2017 11:05
Teknologiske behandlingsværktøjer til diabetes
💬
3
Mats Lindberg 23. feb 2017 20:16

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Dagens navn

Kåre Schmidt Ettrup: læge, Neurokirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital(Syd)