Skip to main content

A controlled study on muscle pain sensitivity in Tension-Type Headache patients

Læge Peter Thede Schmidt-Hansen: Forf.s adresse: Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital, Nordre Ringvej 57, DK-2600 Glostrup. E-mail: ptsh@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 31. marts 2008, kl. 14.00, lokale nr. 4, Psykiatrisk Hospital, Lille Sct. Mikkelsgade 26, 8800 Viborg. Bedømmere: Ole Kæseler Andersen, Michael Langemark og Anders Fuglsang-Frederiksen. Vejledere: Flemming Winther Bach, Peter Svensson, Troels Staehelin Jensen og Kurt Virring Sørensen.

14. mar. 2008
2 min.

Denne ph.d.-afhandling udgår fra Aarhus Universitet, Dansk Smerteforskningscenter samt fra Neurologisk Afdeling, Viborg Sygehus.

Formålet med afhandlingen var at undersøge mønsteret af eksperimentelt induceret smerte i seks perikraniale muskler, fremkaldt ved intramuskulær infusion af hypertont saltvand, for at se om denne metode kunne være et brugbart værktøj i fremtidig smerteforskning.

Det viste sig, at eksperimentelt induceret smerte ved intramuskulær infusion af hypertont saltvand frembragte reproducerbare resultater i de trigeminelt innerverede muskler masseter og temporalis pars anterior, og at metoden således var et godt værktøj til den anden undersøgelse. Undersøgelse af tilsvarende smerteinduktion i musklerne temporalis pars posterior, trapezius, splenius capitis og sternocleidomastoideus viste så store inter-individ variationer, at disse muskler ikke fandtes velegnede til stimulus-respons-undersøgelser med den anvendte metode.

Formålet med den anden undersøgelse var at undersøge, om patienter med FETTH (hyppig episodisk spændingshovedpine), patienter med CTTH (kronisk spændingshovedpine) og matchende kontroller uden TTH (spændingshovedpine) viste forskellige smertemønstre, når de fik induceret smerte ved intramuskulær infusion af hypertont saltvand i de tre muskler masseter, temporalis pars anterior og tibialis anterior. Undersøgelsen af musculus tibialis anterior gjorde det muligt at undersøge, om et muligt ændret smerterespons var generaliseret eller udelukkende et perikranielt fænomen.

Patienterne blev undersøgt to gange; på en dag med hovedpine og på en anden dag med praktisk talt ingen hovedpine, for at undersøge om de havde et vedvarende ændret smertemønster.

Hovedresultaterne i den anden undersøgelse var, at FETTH og CTTH patienter har et generaliseret øget smerte-respons i alle de tre undersøgte muskler sammenlignet med kontrolgruppen. Herudover kunne der ikke påvises forskelle mellem FETTH og CTTH patienter, og der kunne ikke påvises forskelle på dage med hovedpine og dage med praktisk talt ingen hovedpine. Dette er et værdifuldt resultat for fremtidig forskning i spændingshovedpine. Der er skabt holdepunkt for, at den beskrevne metode med smerteinduktion i perikranielle muskler og musculus tibialis anterior kan anvendes ved fremtidige kliniske undersøgelser på TTH-patienter.