Skip to main content

D-vitamintilskud under graviditeten

Systematisk review finder gavnlige effekter, men konkluderer, at studiernes lave kvalitet gør det svært at komme med klare anbefalinger.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

21. dec. 2017
2 min.

Der er meget fokus på D-vitamin, både i befolkningen og i de faglige kredse. Ud over de kendte gavnlige effekter på knoglemetabolismen er der fremsat hypoteser om gavnlige effekter ved en lang række sygdomme og tilstande. I Danmark anbefales til gravide et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin. I et nyt systematisk review samles evidensen for D-vitamintilskud under graviditeten ved at analysere data fra 43 randomiserede studier med over 8.400 deltagere. Forfatterne konkluderer, at D-vitamintilskud er associeret til højere fødselsvægt, mindre risiko for at barnet bliver født small for gestational age, større højde ved etårsalderen og mindre risiko for hvæsende vejrtrækning i barnets første leveår. Forfatterne konkluderer dog, at de fleste studier er små og af dårlig kvalitet, således at det ikke er muligt at give klare evidensbaserede anbefalinger.

Centerleder Sjurdur Frodi Olsen, Center for Føtal Programmering, Statens Serum Institut, kommenterer: ”Selvom det kun er godt et år siden, at det seneste systematiske Cochranereview blev publiceret, er denne opdatering væsentlig. Vores uvished på området afspejles i de markante forskelle, der er mellem myndigheders vurdering af evidensen. Hvor WHO ikke anbefaler tilskud til gravide uden påvist mangel, anbefaler Canadian Paediatric Society f.eks. 50 mikrogram dagligt til gravide; Danmark falder som sagt et sted midt imellem. Det nye review af Roth et al er grundigt og veldokumenteret og indeholder nye studier. Påvisningen af færre børn med hvæsende vejrtrækning er ny, men bygger på kun to undersøgelser, og varige effekter i form af nedsat astmaforekomst er ikke dokumenteret. Konklusionen fra tidligere, om at D-vitamintilskud skulle kunne forebygge præeklampsi, kunne ikke opretholdes. Ved projiceringer baseret på kendskabet til de 35 endnu ikke publicerede studier registreret i trial-databaser vurderer forfatterne, at disse næppe vil føre til markant ændrede vurderinger. Ikke uventet efterlyses store mulicenter-trials på området”.

Roth DE, Leung M, Mesfin E et al. Vitamin supplementation during pregnancy: state of the evidence from a systematic review of randomised trials. BMJ 2017;359:j5237.

Interessekonflikt: ingen.