Skip to main content

Dansk Register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Peter Lange, Anne Dichmann Sorknæs, Jette Elbrønd, Reimar Wernich Thomsen & Anette Ehlers Bunk

15. okt. 2012
3 min.


BAGGRUND OG FORMÅL

Dansk Register for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (DrKOL)'s rolle er at sikre høj kvalitet af pleje og behandling af patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) på de danske sygehuse og i almen praksis. Registeret startede som kvalitetsdatabase under Det Nationale Indikatorprojekt i 2008. I de første år omfattede DrKOL kun sygehusene, men fra 2011 monitoreres også kvaliteten i almen praksis. DrKOL har fra starten anvendt Landspatientregisteret som platform for både registrering af patienterne med KOL og indberetning af kvalitetsindikatorerne og ikke et selvstændigt dataindtastningsmodul. Data fra almen praksis indberettes ved hjælp af udtræk fra DAK-E Datafangstmodulet.

RESULTATER

På sygehusene monitoreres kvaliteten af KOL-behandling i ambulatorierne ved registrering af, om der måles lungefunktion, body mass index , åndenød og rygevaner, samt om der tilbydes hjælp til rygestop og rehabilitering (Tabel 1 ). I forbindelse med akutte indlæggelser monitoreres andelen af forløb, hvor man behandler med noninvasiv ventilation (total samt i forhold til respiratorbehandling), og 30-dages-mortalitet. Fra almen praksis indberettes nu tilsvarende data fra KOL-årskontrollen, hvor man monitorerer de samme parametre som i ambulatorierne suppleret med forebyggende tiltag, f.eks. influenzavaccination.

Audit for ambulante og indlagte patienter med KOL har vist tilfredsstillende datakvalitet i LPR til formålet [1, 2]. For 2011 omfatter DrKOL data fra flere end 15.000 patienter, der havde KOL og var i ambulant forløb, og næsten 20.000 akutte indlæggelser af patienter med KOL [2]. De første fire års DrKOL-data viser en klar forbedring af kvaliteten af den hospitalsbaserede behandling. På regionalt niveau er vi nu meget tæt på, at kvalitetsstandarderne bliver opfyldt. Også hvad angår andelen af indlæggelsesforløb, hvor man anvender noninvasiv ventilation, er kvaliteten blevet forbedret. I 2011 blev der indrapporteret data fra ca. 4.000 KOL-forløb i almen praksis.

DISKUSSION OG KLINISKE IMPLIKATIONER

Bedømt ud fra resultaterne har DrKOL været en ubetinget succes. Opfyldelsesgraden af kvalitetsindikatorerne har været støt stigende. Dette afspejler nok en blanding af bedre kvalitet af KOL-behandlingen og en mere konsekvent dataindberetning til LPR og er udtryk for en meget stor ekstraindsats, som er blevet ydet på de danske sygehuse siden etableringen af registeret. Som helhed har man i hele landet rykket sig over 15 procentpoint opad, hvad angår opfyldelsen af de fleste ambulante indikatorer, men der resterer fortsat en stor variation på sygehusniveau. I 2012 indføres der nye indikatorer, som skal fokusere på kvaliteten af den medicinske behandling herunder oplæring i korrekt inhalationsteknik. Desuden vil man fremover også registrere frekvensen af genindlæggelser.

KONKLUSION

DrKOL har været medvirkende til at højne kvaliteten af pleje og behandling af patienter med KOL på de danske sygehuse. Foruden at involvere almen praksis i stigende omfang vil man med registeret i de næste år også søge at samarbejde med kommunerne om monitorering af den kommunale rehabilitering af patienter med KOL.

KORRESPONDANCE: Peter Lange, Institut for Folkesundhedsvidenskab, København Universitet, Øster Farimagsgade 5,1014 København K. E-mail: peter.lange@ sund.ku.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk



Referencer

  1. Thomsen RW, Lange P, Hellqvist B et al. Predictive values of discharge diagnoses of acute COPD, pneumonia, and respiratory failure for presence of COPD in the Danish National Patient Registry. Respir Med 2011;105:1063-8.
  2. Dansk register for KOL. National årsrapport 2012. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/kvalitetsdata/kliniske-kvalitetsdatabaser/kroniske-sygdomme/kol-nip/.