introduktion
Modaliteten for præoperativ undersøgelse af lungerne i forbindelse med stadieinddelingen ved kolorektal cancer har været kontroversiel. Computertomografi (CT) har en betydelig højere sensitivitet end almindelig røntgen af thorax, men fundet af en del uspecifikke forandringer herved har været problematisk. Formålet med denne undersøgelse var derfor at vurdere betydningen af sådanne uspecifikke forandringer på CT fundet ved den primære stadieinddeling.
Materiale og metoder
Studiet var en retrospektiv analyse af 131 konsekutive patienter, som i 2004 blev opereret for kolorektal cancer på Kirurgisk Afdeling, Hillerød Hospital. Alle fik foretaget præoperativ CT af thorax og abdomen som led i stadieinddelingen. I alt 26 patienter (20%) havde uspecifikke lungeinfiltrater. Fire døde i de første måneder efter operationen. De tilbageblevne 22 patienter blev fulgt i mediant 26 måneder.
Resultater
Hos otte af disse 22 patienter (36%) progredierede infiltraterne (Figur 1 ) i størrelse og/eller antal. En af patienter viste sig at have en primær lungecancer og en anden et malignt lymfom. Hos de resterende seks patienter (27%) fandtes manifeste lungemetastaser mediant 15 måneder efter den primære operation. Dette var signifikant forskelligt fra patienterne med normale fund ved CT af thorax præoperativt, hvor kun 6% udviklede maligne forandringer i lungerne i opfølgningsperioden (p < 0,0001). Udviklingen af lungemetastaser var signifikant relateret til lymfeknudemetastaser i operationspræparatet og postoperativ forhøjelse af karcinoembryonalt antigen (CEA).
Konklusion
Omkring en fjerdedel af de uspecifikke lungeinfiltrater, der blev fundet ved den primære stadieinddeling med CT hos patienter med kolorektal cancer, udviklede sig til manifeste lungemetastaser, mens ca. 10% viste sig at skyldes andre maligne lungelidelser. De maligne lungeforandringer blev oftest først diagnosticeret i andet år efter den operative behandling af den kolorektale cancer. Udviklingen af lungemetastaser var signifikant relateret til positiv lymfeknudestatus ved operationen og postoperativ forhøjelse af CEA.