Content area

|

Diabetesmedicin til fremme af vægttab hos overvægtige uden diabetes

Fase 2-studie viser, at GLP-1-analogen semaglutid kan inducere vægttab op mod 14% af kropsvægten.
Forfatter(e)
Peter Lange, plange@dadlnet.dk (redigeret af)

Glukagonlignende peptid 1 (GLP-1) fremmer den glukosestimulerede insulinsekretion og nedsætter samtidig sekretion af glukagon. GLP-1 hæmmer også ventrikeltømningshastigheden og nedsætter appetit og dermed også fødeindtagelsen. GLP-1-analoger forbedrer den glykæmiske kontrol ved type 2-diabetes, men kan også anvendes til at fremme vægttab hos overvægtige diabetikere. Et nyt internationalt studie undersøger effekten af forskellige subkutane daglige doser af GLP-1-analogen semaglutid sammenlignet med placebo og en anden GLP-1-analog, liraglutid, som allerede er markedsført i Danmark til behandling af overvægt. Studiet viser, at mens vægttab efter et år på placebo ligger på ca. 2,5 kg (2,3% af kropsvægten), medfører den højeste dosis af semaglutid et vægttab på ca. 15 kg svarende til 13,8% af kropsvægten.

Professor Sten Madsbad, Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, kommenterer: ”Liraglutid 3 mg daglig er aktuelt det mest effektive lægemiddel til behandling af overvægt, og semaglutid 1 mg en gang om ugen er det mest effektive lægemiddel til behandling af type 2-diabetes med et vægttab, der mindst er det dobbelte af, hvad de øvrige GLP-1-receptoragonister kan præstere. I det aktuelle studie, hvor semaglutid blev doseret dagligt, medførte højeste dosis et vægttab på omkring 15 kg efter et år, sammenlignet med 8,5 kg med liraglutid 3,0 mg og 2,5 kg i placebogruppen fra en vægt på omkring 112 kg. Bivirkningerne, der var de kendte fra mave-tarm-kanalen, var ikke forskellige mellem liraglutid og semaglutid. Et gennemsnitligt vægttab på 15 kg efter et år er det bedste resultat nogensinde publiceret inden for farmakologisk behandling af fedme. Semaglutid som ,fedmemiddel’ er aktuel i fase 3-udvikling som injektion en gang ugentligt. Semaglutid kombineret med en mere effektiv livsstilsintervention end i aktuelle studie vil kunne medføre et vægttab, der reducerer forskellen mellem farmakologisk behandling og bariatrisk kirurgi af fedme yderligere. Behandlingen har potentiale til signifikant at ændre naturhistorien af komorbiditeter til fedme, inkl. type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme”.

O’Neil PM, Birkenfeld AL, McGowan B et al. Efficacy and safety of semaglutide compared with liraglutide and placebo for weight loss in patients with obesity: a randomised, double-blind, placebo and active controlled, dose-ranging, phase 2-trial. Lancet 2018;392:637-49.

Interessekonflikter: SM har deltaget i advisory boards, undervist og modtaget forskningsmidler fra AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol-Meyers Squibb, Eli Lilly, Intarcia Therapeutics, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Sanofi Aventis.

Blad nummer: 

Right side

af Jens Enné Sletgaard | 20/09
3 kommentarer
af Alice Kunkel | 17/09
7 kommentarer
af Jørn Rosborg | 17/09
1 Kommentar
af Peter Christian Gøtzsche | 17/09
1 Kommentar
af Jens Ole Mathiesen | 16/09
3 kommentarer
af Annette Randløv | 16/09
2 kommentarer
af Jens Ole Mathiesen | 15/09
4 kommentarer
af Jens Ole Mathiesen | 14/09
4 kommentarer
af Steffen Thirstrup | 11/09
4 kommentarer