Skip to main content

Diæt med lavt glutenindhold og tarmmikrobiota

Glutenfattig kost førte til moderate ændringer i tarmmikrobiota og til mindre oppustethed, men formentlig var dette forårsaget af ændringer i kostfibrene og ikke af selve glutenindholdet .

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

31. jan. 2019
2 min.

Gluten er et protein, der udgør langt størstedelen af al protein i kornsorterne hvede, byg og rug. Patienter med cøliaki skal undgå gluten, og i den brede befolkning er der megen diskussion om, hvorvidt man i det hele taget bør begrænse mængden af gluten i kosten. I en nyligt publiceret dansk undersøgelse er ændringer i tarmmikrobiota og i fermenteringen af kulhydrater i tarmen undersøgt i et overkrydsningsforsøg, hvor 60 raske forsøgspersoner uden cøliaki i otte uger enten fik glutenrig diæt (18 g gluten om dagen) eller glutenfattig diæt (2 g gluten om dagen). Der var i undersøgelsesperioden moderate ændringer i tarmmikrobiota, ændret fermentering og mindre fornemmelse af oppustethed blandt forsøgspersonerne med lavt glutenindhold i kosten. Forfatterne konkluderer dog, at dette mest sandsynligt skyldes ændringer i kostfibrene i denne periode og ikke mængden af selve gluten i kosten.

Overlæge Steffen Ulrik Friis, Gastromedicinsk Funktion, Kirurgisk Afdeling, Nordsjællands Hospitaler, kommenterer: »Dette ambitiøse studie har sit udgangspunkt i trenden med at overgå til en glutenreduceret kost. Der florerer i diverse medier således oplysninger om virkninger og gavnlige effekter af en sådan omstilling, og et studie som det aktuelle er relevant for at komme nærmere en afklaring.

De store mængder data præsenteres med imponerende stringens af de 52 forfattere. Mens der blev fundet moderate ændringer ved tarmens mikrobiota og fermentering under en glutenreducerede kost, så var der ikke målbare effekter på glukose- og lipidmetabolismen, energihomøostasen eller immunsystemet. Forsøgspersonernes subjektive indtryk af mindsket oppustethed foreslås derfor relateret til en kvalitativ ændring i kostens fiberindhold.

Der er tale om et yderst veludført studie, hvor artiklens diskussion er fokuseret, og konklusionerne synes klare for en fagperson. Ikke desto mindre videregav flere offentlige medier resultaterne som »Mindre gluten kan give bedre tarme« med reference til en meddelelse fra Ritzau. Forfatterne måtte derfor gøre en indsats for at korrigere denne fortolkning. Det er desværre usikkert, hvilket budskab der står tilbage i den brede befolkning.

Der synes inden for visse emner at være en meget kort vej mellem publicering af videnskab og fortolkningen i medierne. Man må derfor altid overveje, om der kan være behov for at være proaktiv over for medierne, således at det rette budskab også bringes der«.

Hansen LBS, Roager HM, Søndertoft NB et al. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. Nat Commun 2018;9:4630.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen