Skip to main content

Diagnose, behandling og prognose ved fibromyalgi

Forskningschef Bente Danneskiold-Samsøe, seniorforsker dr.scient. Else Marie Bartels, overlæge Kirstine Amris & professor Henning Bliddal Frederiksberg Hospital, Parker Instituttet og Reumatologisk Afdeling H

14. jun. 2010
8 min.


Fibromyalgi er et multivariat og komplekst syndrom. Viden om epidemiologi, symptomatologi, sygdomsmekanismer og behandling er især blevet dokumenteret i løbet af de seneste 20 år.

Smerter og ubehag i bevægeapparatet er udbredte symptomer i voksenbefolkningen. I de industrialiserede lande har 40-50% af b efolkningen haft sådanne symptomer inden for en tougers-periode, og 20% betragter problemet som alvorligt [1, 2].

Bevægeapparatssygdomme forårsager sammenlignet med andre sygdomsgrupper flest førtidspensioneringer, flest tilfælde af langvarig sygdom, flest tabte gode leveår samt flest lægebesøg [3]. Nyere befolkningsundersøgelser tyder på, at 10-20% lider af kroniske smerter. Patienter med fibromyalgisyndromet udgør en vigtig del af disse [2, 4].

Fibromyalgi er en tilstand med generaliserede bevægeapparatssmerter. Den optræder typisk sammen med vedvarende træthed og dårlig søvnkvalitet samt generaliseret stivhed i kroppen. Kvinder rammes omkring ti gange hyppigere end mænd.

Fibromyalgi kan ud over muskelsmerterne være en del af et kompleks af smertetilstande, der omfatter hovedpine, tarmirritation, blæreirritation, menstruationssmerter, overfølsomhed for kulde, Raynauds syndrom, uro i benene, atypisk fornemmelse af stikken, prikken og følelsesløshed, forværret muskelsmerte ved fysisk aktivitet og muskelsvækkelse.

En varierende andel (22-90%) [5] af fibromyalgipatienterne føler sig deprimerede eller angste. Dette kan bidrage til symptomernes sværhedsgrad, eller det kan være et resultat af den kroniske smerte.

Diagnose

Medicinske diagnoser er sociale konventioner/konstruktioner, der videregiver medicinsk erfaring imellem læger. Det får både videnskabelige og samfundsmæssige konsekvenser. Diagnosen fibromyalgi er opstået på baggrund af et karakteristisk klinisk billede modsat eksempelvis diagnosen mavesår, der viser patoanatomiske karakteristika.

Fibromyalgi diagnosticeres på baggrund af et antal karakteristiske symptomer, og baserer sig på et sæt kriterier [6]. Diagnosen er væsentlig at erkende i den daglige klinik. En engelsk undersøgelse viste, at en stigning i undersøgelser og medicinering kan bremses, når fibromyalgidiagnosen stilles [7]. I reumatologisk sammenhæng er det desuden væsentligt at erkende en koeksisterende fibromyalgi ved f.eks. reumatoid artritis, idet patienternes ømhed kan føre til vildledende resultater i forbindelse med ledundersøgelse [8].

Verdenssundhedsorganisationen WHO har inkorporeret fibromyalgi i den 10. version af den internationale sygdomsklassifikation (ICD-10).

Kriterierne for fibromyalgi omfatter ifølge American College of Rheumatology (ACR) primært udbredte smerter i mindst tre måneder [6]. Man taler om udbredte smerter, når der er smerter i begge sider af kroppen, smerter både under og over livet samt i det aksiale skelet. Dertil føjes tilstedeværelse af smertereaktion ved palpation i 11 ud af 18 foruddefinerede tenderpoints (Figur 1 ). De enkelte tenderpoint og tallet 11 er valgt ud fra en beregning af sensitivitet og specificitet [8]. Palpationen udføres med et fingertryk på ca. 4 kg, og et tenderpoint indebærer, at der ved fingertrykket udløses smertereaktion i form af enten lokal muskelsammentrækning, afværgemanøvre eller verbal reaktion.

Diagnosen kan ofte pragmatisk stilles, når der er tale om uforklarlige, udbredte smerter, vedvarende træthed, søvnforstyrrelser og generaliseret stivhed, aktivitetsintolerance med smerteforværring og nedsat udholdenhed ved fysisk aktivitet samt mange tenderpoint .

Differentialdiagnoser bør udelukkes. Det drejer sig om for eksempel hypotyroidisme, malignitet, polymyalgia rheumatica, osteomalaci, udbredt osteoartrose og Parkinsons sygdom. Fibromyalgi findes med stærkt øget frekvens ved reumatoid artritis og bindevævssygdomme.

Behandling

Eftersom ætiologi og patogenese er relativt uafklarede, eksisterer der ikke en helbredende behandling. Ofte har patienterne været længe om at få stillet diagnosen fibromyalgi. På baggrund af smertediagnosen anbefaler man i dag multimodale behandlingsoplæg, der er baseret på aktiv patientdeltagelse herunder patientuddannelse, øvelsesterapi, kognitiv adfærdsterapi med henblik på at ændre patientens smerteorienterende adfærd og supplerende farmakologisk smertebehandling. Mange steder har man oprettet fibromyalgiteam, som består af terapeuter, sygeplejerske, psykolog og læge [9]. Undergrupper af fibromyalgipatienter omfatter: Stor smertefølsomhed uden psykologiske eller kognitive problemer, moderat smerte uden effekt på sindsstemning, og en gruppe i hvilken psykologiske og kognitive faktorer kan spille ind på smertesymptomerne [10].

Den medikamentelle behandling

Evidensen for medikamentel behandling af fibromyalgi er tiltagende mht. behandling med sekundære analgetika (antidepressiva og antikonvulsiva). I dag foreligger der resultater af klinisk kontrollerede undersøgelser, der dokumenterer effekt af disse lægemidler. Virkningen sætter hurtigt ind og mindsker smerter, morgenstivhed, søvnproblemer og antallet af tenderpoint hos 2-45% af fibromyalgipatienterne [11].

De præparater, der senest er godkendt i USA til smertebehandlinger af fibromyalgipatienter, er pregabalin, duloxetin og milnacipran [12-15]. Meget tyder på, at vi, hvis vi er i stand til at underopdele fibromyalgigruppen, med disse produkter bliver i stand til at skræddersy fibromyalgibehandlingen [16]. Alle tre behandlinger har en velverificeret effekt på smerte.

Pregabalin er en α2 δ-kalciumkanalantagonist, som dels virker ved at begrænse kalciuminflux i smertesignalerende neuroner i centralnervesystemet, dels begrænser frigivelse af neurotransmittere som glutamat, noradrenalin og substans P. Pregabalin har vist sig at kunne forbedre søvnen gennem en modificering af søvnarkitekturen og har yderligere indikationsområdet generaliseret angst. Mange patienter oplever en del bivirkninger i form af svimmelhed, døsighed, vægtøgning og perifere ødemer. Bivirkningerne er dosisafhængige. Desværre begrænses nettoeffekten af bivirkninger, især forværring af træthed.

Duloxetin og milnacipran er antidepressiva i gruppen af serotonin-/noradrenalingenoptagelseshæmmere. Den smertestillende virkning formodes at blive opnået via de descenderende smertemodulerende monoaminerge baner og indtræder inden for 3-8 døgn. Milnacipran er godkendt til major depression i Europa, men markedsføres ikke i Danmark. Milnacipran har en højere affinitet til noradrenalintransporteren end duloxetin og kan derfor være bedre til patienter med svær træthed og/eller kognitiv dysfunktion [17]. Almindelige bivirkninger af de to produkter er kvalme og nedsat appetit.

Tricyklisk antidepressiv (TCA) medicin som amitriptylin har i mange tilfælde en god effekt på fibromyalgipatienters smerter og søvnproblemer. Cyclobenzaprine er strukturelt en TCA. En metaanalyse af randomiserede placebokontrollerede forsøg har vist, at cyclobenzaprine har en generel effekt på fibromyalgisymptomer og har en god tolerabilitet [18].

Der er ikke evidens for behandling med glukokortikoider og morfika ved fibromyalgi, ligesom paracetamol og nonsteroide antiinflammatoriske stoffer ikke har en veldokumenteret effekt.

Prognose

Fibromyalgidiagnosen, der er stillet i hospitalsregi i henhold til ACR-kriterierne, ændres sjældent. Symptomfrihed eller helbredelse forekommer kun kasuistisk. Ifølge longitudinelle studier er det kun få procent, der oplever bedring [19, 20]. Langt de fleste rapporterer forværring. Omkring halvdelen af fibromyalgipatienterne i Danmark modtager social pension.

Konklusion

Fibromyalgi repræsenterer som følge af tilstandens kompleksitet en stor udfordring i klinisk praksis. En hurtig diagnostisk afklaring og tidligt iværksat behandling kan være afgørende for at forebygge kronificering. Resultaterne fra flere studier tyder på, at en individualiseret behandlingstilgang, der omfatter en kombination af nonfarmakologiske og farmakologiske behandlingsmodaliteter vægtet i forhold til patientens behov herunder smerte, funktion og evt. ledsagetilstande, kan anbefales i fremtiden.

Der er håb om inden for en overskuelig tid at kunne afprøve individualiserede behandlinger til fibromyalgipatienter.


Bente Danneskiold-Samsøe , Parker Instituttet - Den Reumatologiske Forskningsenhed, Frederiksberg Hospital, 2000 Frederiksberg. E-mail: bds@frh.regionh.dk

Antaget: 12. maj 2010

Interessekonflikter: Dette studie har modtaget støtte fra Oak Foundation. Henning Bliddal har modtaget vederlag fra Pfizer, Denmark, i forbindelse med afprøvning af et spørgeskema til udredning af smertemønster. Kirstine Amris har modtaget vederlag for konsulentarbejde for Pfizer, Denmark.



Summary

Summary Fibromyalgia diagnosis, treatment and prognosis Ugeskr Læger 2010;172(24):1827-1830 It is important to recognize the diagnosis of fibromyalgia (FM) to adequately advise patients with this chronic pain disease. FM coexists with other rheumatic diseases and may therefore serve as a confounder in connection with estimation of disease activity. The aetiology and pathogenesis of FM remain unknown, although central sensitisation seems to play a major role. Following exclusion of a number of differential diagnoses, the remaining patients have several treatment options including centrally-acting medication.

Referencer

  1. McBeth J, Jones K. Epidemiology of chronic musculoskeletal pain. Best Pract Res Clin Rheumatol 2007;21:403-25.
  2. Sjogren P, Ekholm O, Peuckmann V et al. Epidemiology of chronic pain in Denmark: an update. Eur J Pain 2009;13:287-92.
  3. Silverman S, Dukes EM, Johnston SS et al. The economic burden of fibromyalgia: comparative analysis with rheumatoid arthritis. Curr Med Res Opin 2009;25:829-40.
  4. Coster L, Kendall S, Gerdle B et al. Chronic widespread musculoskeletal pain - a comparison of those who meet criteria for fibromyalgia and those who do not. Eur J Pain 2008;12:600-10.
  5. Pae C-U, Masand PS, Marks DM et al. History of depressive and/or anxiety disorders as a predictor of treatment response: A post hoc analysis of a 12-week, randomized, double-blind, placebo-controlled trial of paroxetine controlled release in patients with fibromyalgia. Progress Neuro-Psychopharmacol Bio Psych 2009;33:996-1002.
  6. Wolfe F, Smythe HA, Yunus MB et al. The American College of Rheumatology 1990 Criteria for the Classification of Fibromyalgia. Arthritis Rheum 1990;33:160-72.
  7. Hughes G, Martinez C, Myon E et al. The impact of a diagnosis of fibromyalgia on health care resource use by primary care patients in the UK: an observational study based on clinical practice. Arthritis Rheum.2006;54:177-83.
  8. Leeb BF, Andel I, Sautner J et al. The DAS28 in rheumatoid arthritis and fibromyalgia patients. Rheumatology (Oxford) 2004;43:1504-7.
  9. Kroese M, Schulpen G, Bessems M et al. The feasibility and efficacy of a multidisciplinary intervention with aftercare meetings for fibromyalgia. Clinical Rheumatology. 2009;28:923-9.
  10. Giesecke T, Williams DA, Harris RE et al. Subgrouping of fibromyalgia patients on the basis of pressure-pain thresholds and psychological factors. Arthritis Rheum 2003;48:2916-22.
  11. Lindner V, Deuschl G. Antidepressants and anticonvulsants. Schmerz 2004;18:53-9.
  12. Hauser W, Bernardy K, Uceyler N et al. Treatment of fibromyalgia syndrome with gabapentin and pregabalin - a meta-analysis of randomized controlled trials. Pain 2009;145:69-81.
  13. Choy EH, Mease PJ, Kajdasz DK et al. Safety and tolerability of duloxetine in the treatment of patients with fibromyalgia: pooled analysis of data from five clinical trials. Clin Rheumatol 2009;28:1035-44.
  14. Mease PJ. Further strategies for treating fibromyalgia: the role of serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors. Am J Med 2009;122:S44-S55.
  15. Goldenberg DL, Clauw DJ, Palmer RH et al. Durability of therapeutic response to milnacipran treatment for fibromyalgia. Pain Med 2010;11:180-94.
  16. Boomershine CS, Crofford LJ. A symptom-based approach to pharmacologic management of fibromyalgia. Nat Rev Rheumatol 2009;5:191-9.
  17. Pachas WN. Modafinil for the treatment of fatigue of fibromyalgia. J Clin Rheumatol 2003;9:282-5.
  18. Tofferi JK, Jackson JL, O'Malley PG. Treatment of fibromyalgia with cyclobenzaprine: A meta-analysis. Arthritis Rheum 2004;51:9-13.
  19. Nørregaard J, Bulow PM, Prescott E et al. A four-year follow-up study in fibromyalgia. Relationship to chronic fatigue syndrome. Scand J Rheumatol 1993;22:35-8.
  20. Henriksson CM. Longterm effects of fibromyalgia on everyday life. A study of 56 patients. Scand J Rheumatol 1994;23:36-41.