Skip to main content

Helbredelse for hiv efter knoglemarvtransplantation

Anden patient i verdenshistorien ser ud til at blive helbredt for hiv-infektion efter transplantation af hæmopoietiske stamceller fra donor med bestemt genmutation.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

27. apr. 2019
2 min.

I litteraturen har man tidligere rapporteret, at en patient, som var smittet med hiv, tilsyneladende blev helbredt for hiv i forbindelse med en aggressiv behandling for leukæmi. Behandlingen omfattede knoglemarvstransplantation fra en donor med en homozygot genmutation (CCR532/32), som gør, at hiv-virus har svært ved at formere sig. Denne patient, som tilsyneladende er blevet helbredt for hiv som en slags sidegevinst i forbindelse med behandlingen af leukæmi for over ti år siden, kaldes i litteraturen for »Berlin-patienten«. I en ny artikel i tidsskriftet Nature beskrives nu en anden hiv-smittet patient, som blev behandlet for Hodgkins lymfom med stamcelletransplantation fra donor med samme genmutation. Den antiretrovirale behandling ophørte 16 måneder efter transplantationen, og 18 måneder senere kunne man ikke detektere tegn på hiv-virus i patientens krop.

Professor Thomas Benfield, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, kommenterer: »Denne nyhed har vakt stor opmærksom, fordi den som kun den anden case viser, at helbredelse er mulig. Knoglemarvstransplantation er ikke en realistisk strategi for helbredelse af hiv-smittede, alene fordi det er en farlig procedure, som tilmed er dyr. Langt hovedparten af alle hiv-smittede bor i lavindkomstlande. Desuden er der hiv-virusvarianter, som benytter en anden coreceptor end CCR5. Endelig er hyppigheden af CCR5Δ32/Δ32 sjælden, og dermed er donormaterialet også begrænset. Både »Berlin-« og »London-patienten« blev transplanteret som led i behandlingen af en malign hæmatologisk sygdom, hvor det var muligt at tilbyde donormateriale med gendefekten. En heldig sidegevinst. En mere realistisk strategi kunne være at behandle med genetisk modificerede CD4 T-celler, som er CCR5Δ32/Δ32. Tidlige kliniske studier har vist, at det både er muligt og sikkert. Tilmed forsinkede behandling med CCR5Δ32/Δ32 CD4 T-celler tiden til virus-rebound i op mod 40 uger hos patienter, der pauserede deres antiretrovirale behandling. Kommende kliniske studier vil afgøre, om genmodificerede celler er en farbar strategi. For nylig er der også nu en transplanteret »Düsseldorf-patient«, som er »virusfri« seks måneder efter ophør af antiretroviral behandling«.

Gupta RK, Abdul-Jawad S, McCoy LE et al. HIV-1 remission following CCR5Δ32/Δ32 haematopoietic stem-cell transplantation. 5. mar Nature 2019.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen