Skip to main content

Hepatitis C-virus-infektion og human genetik

Thomas Benfield & Louise Nygaard Clausen Dansk Selskab for Infektionsmedicin

4. mar. 2011
3 min.


Hepatitis C-virus (HCV) er årsag til kronisk leverbetændelse hos 180 mio. mennesker [1]. Kronisk HCV-infektion er en førende årsag til cirrose, hepatocellulært karcinom og levertransplantation. Helbredelses-raten ved behandling med pegyleret interferon-α (pegIFN-α) og ribavirin (RBV) varierer mellem 40% og 80%, og behandlingen er ledsaget af hyppige og alvorlige bivirkninger. Kun få af verdens smittede har været forsøgt behandlet. Omkring 25% af de akut smittede opnår spontan viruskontrol, hvorved HCV elimineres. Baggrunden for det variable behandlingsrespons og forklaringen på, at nogle individer spontant opnår kontrol over HCV-infektionen, mens der hos andre udvikles kronisk leversygdom, har været genstand for omfattende forskning, siden HCV blev opdaget i 1989. Virusgenotype, køn og etnisk baggrund spiller en stor rolle, men forklarer kun delvist forskellene. Forskningsresultater, der er publiceret i det seneste år, har kastet lys over den genetiske baggrund for disse forskelle.

I fem såkaldte genome-wide association studies har man påvist, at genetisk variation ved interleukin (IL ) 28B-genet er forbundet med både spontan viruskontrol og behandlingsrespons (Figur 1 ). I det forløbne år er sammenhængen blevet bekræftet i flere end 15 uafhængige studier, herunder også i Danmark [2]. IL28B koder for interferon-λ, der har vist sig at have antiviral aktivitet over for HCV og at have en betydeligt lavere bivirkningsprofil end pegIFN-α. Bærere af én og særligt to risikoalleler havde nedsat sandsynlighed for at opnå spontan kontrol eller at respondere på behandling. Behandlingsresponset over for pegIFN/RBV ved HCV-genotype 1-infektion hos hvide, der ikke havde risikoallelen, var 80%, mens den var knap 40% hos bærere af én risikoallel og omkring 30% hos bærere af to risikoalleler [3]. Mønsteret var tilsvarende, men behandlingsresponset var mindre blandt sorte amerikanere. Det kaster et vist lys over den grundliggende årsag til den kendte forskel i behandlingsrespons, der er betinget af etnisk gruppe, da risikoallelen er sjælden i en asiatisk befolkning (5-30%) og hyppigere blandt afrikanere (45-75%) [4]. I Danmark er allelfrekvensen ca. 25%. Spontan viruskontrol varierer også mellem etniske grupper, således at asiatere har den højeste frekvens af kontrol, mens afrikanere har den mindste. Hvide følger et intermediært mønster. Hvilken betydning har IL28B i en klinisk hverdag? Foreløbig ingen, men potentialet er stort. Effekten af pegIFN/RBV afhænger i høj grad af HCV-genotypen. Individer, der er smittet med genotype 1 eller 4 og er bærere af risikoallelen, vil have en meget lav sandsynlighed for at have effekt af behandling med pegIFN/RBV. De vil være kandidater til behandling med nye lægemidler, de såkaldte direct acting antivirals, som er under udvikling. På den anden side vil individer, der er smittet med genotype 2 eller 3 og ikke er bærere af risikoallelen, muligvis kunne nøjes med en kortere behandling med pegIFN/RBV og dermed undgå alvorlige bivirkninger. Prospektive studier må afgøre, om der er grundlag for sådanne farmakogenetiske strategier.



Korrespondance: Thomas Benfield, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, 2650 Hvidovre. E-mail: tlb@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen



Referencer

  1. Shepard CW, Finelli L, Alter MJ. Global epidemiology of hepatitis C virus infection. Lancet Infect Dis 2005;5:558-67.
  2. Clausen LN, Weis N, Astvad K et al. Interleukin-28B polymorphisms are associated with hepatitis C virus clearance and viral load in a HIV-1-infected cohort. J Viral Hepat 2010 Nov 12. doi: 10.1111/j.1365-2893.2010.01392.x (epub ahead of print).
  3. Ge D, Fellay J, Thompson AJ et al. Genetic variation in IL28B predicts hepatitis C treatment-induced viral clearance. Nature 2009;461:399-401.
  4. Thomas DL, Thio CL, Martin MP et al. Genetic variation in IL28B and spontaneous clearance of hepatitis C virus. Nature 2009;461:798-801.
  5. Tanaka Y, Nishida N, Sugiyama M et al. Genome-wide association of IL28B with response to pegylated interferon-alpha and ribavirin therapy for chronic hepatitis C. Nat Genet 2009;41:1105-9.