Skip to main content

Højt BMI hos unge voksne prædikterer øget risiko for leversygdom senere i livet

Svensk undersøgelse af ca. 1,2 millioner værnepligtige finder sammenhæng mellem overvægt og øget risiko for leversygdom og hepatocellulært karcinom i voksenalderen.

Svensk undersøgelse af over en million værnepligtige finder sammenhæng mellem overvægt og øget risiko for leversygdom. Foto: Colourbox
Svensk undersøgelse af over en million værnepligtige finder sammenhæng mellem overvægt og øget risiko for leversygdom. Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

7. apr. 2017
2 min.

De mest almindelige kroniske leversygdomme omfatter kronisk hepatitis på baggrund af viral hepatitis B og C, alkoholisk leversygdom og ikkealkoholisk leversygdom. Den sidste type er associeret med overvægt og fedme, som har vist stærkt øget prævalens i løbet af de seneste årtier. Overvægt øger også risikoen for at udvikle type 2-diabetes, men det er uafklaret, i hvilket omfang risikoen for at udvikle svær leversygdom øges blandt overvægtige med og uden type 2-diabetes. En ny svensk undersøgelse har sammenholdt oplysningen om kropsvægt blandt ca. 1,2 millioner svenske værnepligtige mænd, som var på session i årene 1969-1996, med efterfølgende risiko for at udvikle type kronisk leversygdom og hepatocellulært karcinom. I løbet af observationsperioden, som i alt omfattede over 34 millioner personår, blev der registreret 5.281 tilfælde af svær leversygdom inklusive 251 tilfælde af hepatocellulært karcinom. Overvægt og fedme blandt sessionsdeltagerne øgede risikoen for svær leversygdom henholdsvis 1,5 og 2,2 gange, mens personer med både fedme og type 2-diabetes havde 3,3 gange højere risiko.

Lektor Jennifer L. Baker, Frederiksberg Hospital, kommenterer: »Resultaterne fra dette studie viser, at overvægt og svær overvægt blandt værnepligtige er associeret med en betydelig risiko for at udvikle svær leversygdom senere i livet. Det er interessant, at mænd med type 2-diabetes havde en øget risiko for svær leversygdom. Effekten af type 2-diabetes gik på tværs af alle BMI-kategorier fra undervægt til overvægt og var ikke kun begrænset til de mest overvægtige mænd. Det er yderst relevant at forstå, hvordan BMI og type 2-diabetes påvirker risikoen for svær leversygdom, men desværre var det ikke muligt i dette studie at klarlægge mekanismerne. Med en prævalens på ca. 20% af overvægt og svær overvægt blandt unge danske mænd og en stigende forekomst af type 2-diabetes i samme gruppe understreger resultaterne fra dette studie, at en betydelig andel af yngre danske mænd har risiko for at udvikle leversygdom i fremtiden«.

Hagström H, Tynelius P, Rasmussen F. High BMI in adolescence predicts future severe liver disease and hepatocellular carcinoma: a national, population-based cohort study in 1.2 milion men. Gut, 20. mar 2017;pii:gutjnl-2016-313622 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen.