Skip to main content

Hvem skal tilbydes active surveillance for deres prostatacancer?

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

7. okt. 2015
2 min.

Active surveillance (AS) ved lavrisikoprostatakræft (LRPC) indebærer, at man ikke iværksætter umiddelbar behandling, men i stedet monitorerer patienterne tæt mhp. en evt. forværring. Det er – fortsat – en udfordring at vurdere, hvem man bør tilbyde AS. Ved at bestemme karakteristika for mænd, der havde LRPC, som viste sig at være mere fremskreden end umiddelbart antaget, var det primære formål med dette studie at kvalificere risikovurderingen og dermed beslutningen om, hvem der bør tilbydes AS.

Grundlaget for analysen var data for 10.273 amerikanske mænd, som i 2010-2011 blev diagnosticeret med LRPC (cT1c/cT2a, prostataspecifikt antigen (PSA) < 10 ng/ml, Gleason-score 3 + 3 = 6) og pga. dette fik fjernet deres prostata – og altså ikke blev tilbudt AS. Efterfølgende undersøgelser af prostata viste, at den histologiske gradering blev opgraderet hos 44% af patienterne, og 9,7% af patienterne viste sig at have enten lokal avanceret eller lymfeknudepositiv sygdom. Med data for 5.581 af patienterne fandt man, at alder, PSA-værdi og andelen af positive biopsier var associeret med risiko for enten histologisk eller klinisk opgradering (p < 0,001). Med medianer anvendt som skæringsværdi sås det, at alder > 60 år, PSA > 5,0 ng/ml, og > 25% positive biopsier var associeret med en øget risiko for opgradering (p < 0,001). I konklusionen anfører forfatterne, at PSA-værdi og andelen af positive biopsier bør anvendes til risikostratificering og dermed til at afgøre, hvem der bør tilbydes AS, og hvem der bør udredes yderligere, inden der vælges behandlingsstrategi.

Overlæge Klaus Brasso, Urologisk Klinik, Rigshospitalet, kommenterer: »Dette er en registerbaseret undersøgelse af patienter, der havde LRPC og blev behandlet med radikal prostatektomi. I overensstemmelse med andre finder de en betydelig risiko for progression – histologisk, og mindre risiko for lokalavanceret sygdom. Resultaterne skal tolkes varsomt; mange af patienterne ville ikke blive tilbudt AS efter danske retningslinjer. Om noget viser resultaterne, at der er et spring fra histologisk opgradering til klinisk betydende sygdom, og de understreger behovet for fortsat forskning i AS og behandling af patienter med LRPC.

Interessekonflikter: ingen

Dinh KT, Mahal BA, Ziehr DR et al. Incidence and predictors of upgrading and up staging among 10,000 contemporary patients with low risk prostate cancer. J Urol 2015;194:343-9.