Skip to main content

Kirurgisk behandling af svært lungeemfysem

Kirurgi kan føre til betydende forbedringer i lungefunktion og livskvalitet, men giver også høj risiko for postoperative komplikationer.

Colourbox
Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

26. feb. 2019
2 min.

Mange patienter med svært emfysem har til trods for maksimal medicinsk behandling svær åndenød ved fysisk anstrengelse. Den vigtigste patofysiologiske mekanisme er hyperinflation af brystkassen, som fører til øgning af vejrtrækningsarbejdet. Ved at enten fjerne eller kollabere det emfysematiske lungevæv kan man genoprette brystkassens form og diafragmas placering. Nyt systematisk review af lungevolumenreduktion til patienter med svært emfysem medtager 18 randomiserede studier med næsten 2.800 patienter, som blev behandlet med enten kirurgi, indsættelse af ventiler eller coils eller ved brug af skleroserende stoffer, og konkluderer, at disse indgreb på kort sigt fører til betydende forbedringer i de lungefysiologiske parametre, patienternes livskvalitet og funktionsniveau, men viser også en relativ høj postoperativ morbiditet.

Specialeansvarlig overlæge Michael Perch, Afsnit for Lungetransplantation og Lungesygdomme, Hjertecentret, Rigshospitalet, kommenterer: "Studiet bekræfter entydigt, at volumenreduktion er vigtig for at opnå en effekt ved behandling af hyperinflation hos patienter med emfysem. Hvis der opnås tilstrækkelig volumenreduktion, har det positiv effekt på lungefunktion, funktionsniveau målt ved gangtest og helbredsrelateret livskvalitet. Alle behandlingsmodaliteter har effekt, om end ventiler og kirurgi ser ud til at være mere effektive end coils og skleroserende behandling. Dette stemmer godt overens med vores egne erfaringer på Rigshospitalet. Da det drejer sig om invasive procedurer, må man forvente en højere forekomst af komplikationer i forhold til en kontrolgruppe. Disse komplikationer kan være alvorlige og kræver et særligt kendskab og specialiseret håndtering, hvorfor disse behandlinger fortsat bør varetages i specialiserede centre. En svaghed ved reviewet er, at opfølgningstiden i de fleste af studierne er forholdsvis kort, hvorfor holdbarheden af behandlingerne ikke er klarlagt. Ydermere er de kirurgiske teknikker og patientudvælgelsen udviklet betydeligt, siden det største studie blev publiceret i 2003. Sammenfattende fastslår studiet, at volumenreduktionsbehandling har effekt, men med risiko for komplikationer. Det er fortsat patientudvælgelsen, der er udfordringen”.

Van Geffen WH, Slebos D-J, Herth FJ et al. Surgical and endoscopic interventions that reduce lung volume for emphysema: a systematic review and meta-analysis. Lancet Respir Med 7. feb 2019 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen