Content area

|
|

Kort & godt om personlighedsforstyrrelser

Anmelder: praktiserende psykiater Pia Glyngdal

E-mail: Pia.Glyngdal@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

Med sine 117 sider i A5-format er det en hurtigt læst bog, Erik Simonsen har skrevet. Den er beregnet for patienter, deres pårørende og behandlere.

Bogen begynder med at nævne personlighedsforstyrrelser, som de findes i litteratur, film og musik. Der er beskrivelser af personligheders interaktion med hinanden – næsten små trivialnoveller – der alle ender dårligt. Så bliver det en almindelig »lærebog«: Alment om personligheden, specifikke personlighedsforstyrrelser, differentialdiagnostik og behandling – herunder råd til pårørende. Man omtaler evolutionære forhold, emnets historiske udvikling, neurobiologi, epidemiologi, diagnosticeringsmetoder i ICD-10, ICD-11, DSM-IV og DSM 5 – alt sammen på 117 sider.

Det er vanskeligt at skrive populært og kortfattet om et emne, man ved så meget om, som Erik Simonsen gør om personlighedsforstyrrelser. Hvordan skal der prioriteres? Forfatteren har valgt at omtale mange emner, men ikke forklare dem i dybden. Denne form kan dog gøre stoffet svært tilgængelig for en ikkelægelig læser. Eksempelvis nævnes mere end det forklares, at man er ved at overgå fra kategoriel til dimensionel diagnosticering. Man kan blive i tvivl om, hvad ikkefagpersoner kan bruge sådanne informationer til. Omvendt er »gode råd til pårørende« begrænset til to sider og kun for to slags personlighedsforstyrrelser.

Det er forfriskende med med en humanistisk, fortællende (og enkel) indgangsvinkel, men desværre er dette uden sammenhæng med resten af bogen. Der er ikke stikordsregister, men en kort litteraturliste – til tre mere informative værker af forfatteren. Der er ingen illustrationer, men flere skemaer inden for området personlighedstræk. Bogen er relevant for videbegærlige patienter og pårørende.

Forfatter: Erik Simonsen

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Sider: 120

Pris: 159 kr.

💬 0 Kommentarer

Right side

af Bente Bundgaard | 19/07
36 kommentarer
af Bente Lützen | 16/07
1 Kommentar
af Christian Frøkjær Thomsen | 16/07
1 Kommentar
af Klaus Roelsgaard | 15/07
2 kommentarer
af Geske Johanne Glahn | 14/07
1 Kommentar
af Finn Redke | 14/07
4 kommentarer
af Finn Redke | 14/07
3 kommentarer