Skip to main content

Kortikosteroider ser ud til at gavne patienter med septisk shock

To store studier af patienter med septisk shock viser, at kortikosteroid fører til mildere forløb og bedre prognose.

Hydrocortison
Hydrocortison

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. mar. 2018
2 min.

Effekten af kortikosteroid til patienter med septisk shock er omdiskuteret, og tidligere metaanalyser har givet modstridende resultater. To nye studier af i alt over 5.000 patienter viser, at kortikosteroid i form af 200 mg hydrocortison daglig i syv dage (i et af studierne suppleret med lille dosis mineralokortikoid) var associeret til færre dage med behov for vasopressorer, kortere respiratorbehandling og kortere indlæggelse. I det ene studie, hvor flere af patienterne havde en abdominal infektion som årsag til sepsis, kunne man ikke påvise effekt på dødelighed, men i det andet studie, hvor kun ca. 12% af patienterne havde et abdominalt fokus, kunne man vise en signifikant effekt på overlevelsen, hvor tremånedersmortaliteten var 43% i kortikosteroidgruppen og 49% i placebogruppen (p = 0,03).

Overlæge Christian Søborg, Infektionsmedicinsk Sektion, Medicinsk Afdeling O, Herlev Hospital, kommenterer: »Siden 1963 med det første dobbeltblindede forsøg hos 194 patienter med alvorlige infektioner har den positive effekt af hydrocortison været til debat. Effekten af hydrocortison på vaskulær reaktivitet samt antipyretiske egenskaber blev postuleret, men studier kunne ikke vise forskel i mortalitet på grund af lav power. Efterfølgende metaanalyser gav modstridende resultater, hvilket har bevirket ikkekonsekvent brug af hydrocortison til disse patienter. De to nuværende veldesignede multicenterstudier: APROCCHSS (hydrocortison og mineralokortikoid) og ADRENAL (kun hydrocortison), viser begge mindre behov for vassopressorer hos intensivpatienter.

Styrken i specielt APPROCCHSS-studiet er veldefinerede inklusionskriterier med SOFA-score 3-4 for hver af de seks organsystemer; det vil sige alvorlig organpåvirkning med stort inotropibehov. Den biologiske effekt af mineralokortikoid i eksperimentelle studier i mus viser desuden, at alfaadrenerge receptorer bliver opreguleret i karvæggen, hvilket kan forklare mindre behov for vasoopressorer i interventionsgruppen.

Samlet set må disse to studier få os til at overveje mere systematisk brug af hydrocortison og mineralkortikoid hos patienter med sepsis og højt inotropibehov«.

Annane D, Renault C, Brun-Buisson et al. Hydrocortisone plus fludrocortison for adults with septic shock. N Engl J Med 2018;378:809-18.

Venkatesh B, Finker J, Cohen D et al. Adjunctive glucocorticoid therapy in patients with septic schock. N Engl J Med 2018;378:797-808.

Interessekonflikter: ingen.