Skip to main content

Livreddende førstehjælp ved hjertestop reducerer risiko for hjerneskade

Dansk registerstudie viser, at hjerte-lunge-redning foretaget af ikkesundhedsfaglige nedsætter dødelighed og neurologiske langtidsfølger hos overlevende.

Den norske landsholdsspiller Carl-Erik Torp overlevede i 2011 et hjertestop. Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikipedia.
Den norske landsholdsspiller Carl-Erik Torp overlevede i 2011 et hjertestop. Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikipedia.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

22. maj 2017
2 min.

Danske registre giver fantastiske muligheder for studier, som kan besvare spørgsmål, som ikke kan undersøges i randomiserede undersøgelser. I denne nye publikation har danske forskere koblet flere registre for at undersøge prognosen efter hjertestop med henblik på at vurdere, om førstehjælp og defibrillering med hjertestarter foretaget af almindelige personer (dvs. ikkesundhedsfaglige vidner, på engelsk benævnt bystanders) er relateret til neurologiske følger hos de overlevende. Analysen af ca. 35.000 hjertestop og af de ca. 2.900 patienter, som var i live 30 dage efter hjertestoppet i tidsperioden 2001-2012, viste blandt andet, at flere og flere danskere giver livreddende hjerte-lunge-redning og bruger en hjertestarter. For patienterne, som indgik i denne undersøgelse, så man en stigning i anvendelsen af hjertestarter fra 2% i 2001 til 17% i 2012. Som ventet var hjerte-lunge-redning associeret til en højere overlevelse, men forskerne fandt også, at risiko for hjerneskade hos de overlevende var ca. 40% lavere, hvis der blev givet hjerte-lunge-redning, og 50% lavere, hvis man også foretog defibrillering med en hjertestarter. Overlæge Christian Hassager, Rigshospitalet, kommenterer: ”Tidligere publikationer fra samme gruppe på data fra samme registre har overbevisende indiceret, at bystander-hjerte-lunge-redning ved hjertestop uden for hospital er blevet hyppigere gennem sidste dekade, og at dette har medvirket til øget overlevelse. Denne artikel sandsynliggør, at bystander-hjerte-lunge-redning ikke medfører flere overlevende med svær hjerneskade, som måske kunne frygtes – snarere tværtimod. Validiteten af diagnosen iskæmisk hjerneskade i registret er ikke velvalideret, men svær hjerneskade formodes at blive fanget i hospitalsdiagnoserne”.

Kragholm K, Wissenberg M, Mortensen RN et al. Bystander efforts and 1-year outcomes in out-of-hospital cardiac arrest. N Engl J Med 2017;376:1737-47.

Interessekonflikter: CH har modtaget honorering for foredrag fra Novartis, Teva, Orion Pharma og Vicare og har deltaget i kongresser betalt af Novartis og Orion Pharma