Skip to main content

Mænd bliver også voldtaget

Sporsikringssæt – også til mænd
Sporsikringssæt – også til mænd

Susanne Scherer, Steen Holger Hansen & Niels Lynnerup

1. sep. 2014
5 min.

Mænd, som bliver udsat for voldtægt og andre seksuelle overgreb (VSO), underrapporterer formentlig disse [1]. Myter, opfattelser og tro omkring mænds seksualitet i det juridiske system, i den medicinske verden og hos de ansatte på steder, som tilbyder undersøgelse og behandling af forurettede, har stor betydning for dette [2]. En målrettet viden hos læger, politi og andre med kontakt til denne gruppe mænd er nødvendig. Tre typiske cases, der alle blev politi-anmeldt, og hvor den forurettede efterfølgende fik foretaget en retsmedicinsk undersøgelse, præsenteres. På denne måde ønsker vi at fokusere på problemstillingen og understrege vigtigheden af den retsmedicinske undersøgelse for at optimere bevisførelsen til det eventuelle retslige efterspil.

Sygehistorier

I. En 16-årig dreng var i selskab med to venner, indtog en stor mængde alkohol og huskede herefter intet. Den efterfølgende morgen vågnede han delvist afklædt og kunne mærke »noget« i sin endetarm. Han rejste sig og så sin ene ven ligge bag ham med sin penis fremme. Ved anoskopi påvistes en 1 cm lang rift i endetarmen. Der var normal sfinkterfunktion. Juridisk endte sagen med en påtaleopgivelse.

II. En 15-årig dreng blev samlet op af en ukendt bilist på vej hjem fra en bytur og kørt til en rasteplads. Han blev sparket og slået, blandt andet med en livrem med bæltespænde. Desuden blev han tvunget til at klæde sig af, masturbere foran gerningsmanden og tage dennes penis i munden. Gerningsmanden fik ikke sædudløsning. Der blev påvist flere læsioner på drengens ansigt, hals og krop, men ingen rødme i ganen eller neglemærker bag ørerne. Juridisk endte sagen med domsfældelse for kvalificeret vold og anden kønslig omgang end samleje.

III. En 29-årig mand fik i forbindelse med overnatning på et hotel med en perifer bekendt mistanke om, at han skulle bedøves med medicin og udsættes for drug-rape. Den bekendte havde tilberedt en drink, som den 29-årige hældte ud, og tilbage i glasset sås en pulverrest. Han havde ingen erindring om et tidsinterval senere på natten. Om morgenen vaskede han sig og skiftede tøj. Der påvistes ingen læsioner, og der var normal sfinkterfunktion. Retskemisk analyse viste rester af beroligende medicin i glasset. Juridisk endte sagen med en påtaleopgivelse.

Der blev ikke påvist sæd i materiale sikret fra endetarmen og fra munden i de tre tilfælde. Kun gerningsmanden i sygehistorie I blev retsmedicinsk undersøgt. Hans penis var uden læsioner og materiale sikret herfra kunne stamme fra ham selv.

DISKUSSION

I Østdanmark udgjorde mændene 1,6% af ofrene for de VSO, som blev anmeldt i 2007 og personundersøgt ved Retmedicinsk Institut i København [3]. I en femårig opgørelse fra Aarhus udgjorde mændene 3% [4], men i et materiale fra Edinburgh udgjorde mændene 10% [5]. Det er uklart, hvorfor forskellen er så stor. Mændenes stolthed og blufærdighed har en betydning, men også manglende information om undersøgelses- og behandlingstilbud spiller en rolle. I Østdanmark er Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospi-
talet tilgængeligt for mænd. Her kan de forurettede blive undersøgt, behandlet og få den optimale sundhedsfaglige opfølgning uafhængigt af politianmeldelse. Oplysning om tilbuddet bør målrettes de unge mænd med kampagner på internettet, i klubber og i homoseksuelle medier.

Den retsmedicinske undersøgelse af mænd, som er blevet udsat for VSO er vigtig for at dokumentere læsioner og for at sikre spor til den videre efterforskning. Voldens type og sværhedsgrad ved disse overgreb er sparsomt belyst i litteraturen [1]. I sygehi-storie I påvistes en analrift, og i sygehistorie II på-
vistes læsioner på kroppen, hvilket var foreneligt med anamnesen. Det er påvist, at anal penetration hos kvinder, som bliver udsat for VSO, kan medføre anale læsioner [3]. Anale rifter kan være udtryk for penil penetration, men kan også ses ved hård afføring. På grund af analsfinkterens betydelige elasticitet giver disse tilstande sjældent skader på denne. Oralsex kan give læsioner på gerningsmandens penis, hvorfor gerningsmanden også bør undersøges.

For at målrette sporsikringen skal der spørges ind til volden og det seksuelle overgreb. Det kan således være relevant at sporsikre fra f.eks. halsen, hvis der er oplysning om halsgreb eller fra andre steder, hvor gerningsmanden har berørt forurettede. I de
beskrevne cases var det i to tilfælde muligt, at der
var sket anal indtrængning, og i et tilfælde blev per-sonen tvunget til at udføre oralsex. For anmelderen er det i sådanne tilfælde vigtigt, at der foretages relevant, hurtig og grundig sporsikring fra mund og anus. Ligeledes bør gerningsmanden undersøges for biologiske spor fra offeret.

I sygehistorie III kunne der være tale om mulig drug-rape. Vi kender ikke omfanget af denne problemstilling, men mænd bliver sandsynligvis også udsat for dette.

Mere åbenhed og information om emnet er fortsat nødvendig.

Korrespondance: Susanne Scherer, Retsmedicinsk Institut, Københavns
Universitet, Frederik V’s Vej 11, 2100 København Ø.
E-mail: susanne.scherer@forensic.ku.dk

Antaget: 7. august 2013

Publiceret på ugeskriftet.dk: 18. august 2014

Interessekonflikter: ingen.

Summary

Rape of men happens too

The Department of Forensic Medicine, Copenhagen, perform clinical forensic examinations of sexually assaulted victims at the request of the police. Three cases with male victims are presented and the forensic focus in these cases is discussed. It is important to report lesions and to secure saliva and semen for DNA analysis correctly to form an important part of the subsequent police investigation and ultimately the legal proceeding. We believe that rape of men is underreported, and that more information can help men initially with reporting to the police and help focusing on the right prophylaxis for this group.

Referencer

LITTERATUR

  1. McLean IA. The male victim of sexual assault. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol 2013;27:39-46.

  2. Bullock CM, Beckson M. Male victims of sexual assault: phenomenology,
    psychology, physiology. J Am Acad Psychiatry Law 2011;39:197-205.

  3. Scherer S, Hansen SH, Lynnerup N. Discrepancy between the information
    reported by the victims of sexual assaults and clinical forensic findings.
    Dan Med J 2014;61(9):A4899.

  4. Ingemann-Hansen O, Sabroe S, Brink O et al. Characteristics of victims and assaults of sexual violence – improving inquiries and prevention. J Forensic Leg Med 2009;16:182.

  5. Thompsom C. Review of 212 individuals attending a city centre genitourinary medicine clinic following acute sexual assault. J Clin Forensic Med 2006;13:
    186-8.