Skip to main content

Minimalt invasiv kirurgi hos patienter med tidlig cervixcancer

Laparoskopisk og robotassisteret minimalt invasiv kirurgi hos patienter med tidlig cervixcancer resulterer muligvis i dårligere langtidsresultater sammenlignet med den tilsvarende åbne procedure.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Ismail Gögenur, ig@dadlnet.dk

3. jan. 2019
2 min.

I flere retrospektive studier og metaanalyser er det vist, at laparoskopisk eller robotassisteret minimalt invasiv kirurgi (MIK) er associeret med nedsat indlæggelsesvarighed og færre komplikationer. Hvad angår de onkologiske resultater, er der tidligere vist ligeværdighed mellem den minimalt invasive og åbne procedure hos patienter med tidlig cervixcancer. I et randomiseret multicenterstudie Laparoscopic Approach to Cervical Cancer Trial (LACC) undersøgte man, hvorvidt MIK hos patienter med tidlig cervixcancer var sammenlignelig (non-inferior) med den tilsvarende åbne procedure. I dette randomiserede fase III-studie var det primære outcome sygdomsfri overlevelse 4,5 år efter operationen. Sekundære outcomes var tilbagefald og overlevelse. Man inkluderede kvinder med cervixcancer i stadium 1A1, 1A2 eller 1B1. I alt 319 patienter blev opereret i MIK-gruppen og 312 i den åbne gruppe. I MIK-gruppen gennemgik 84,4% laparoskopisk kirurgi og 15,6% robotassisteret kirurgi. Grupperne var sammenlignelige, hvad angår histopatologiske karakteristika og andel af patienter henvist til adjuverende onkologisk behandling. Der var reduktion i sygdomsfri overlevelse efter medianopfølgning på 2,5 år (spændvidde: 0-6,3 år) i gruppen, der gennemgik MIK: 86,0% efter MIK og 96,5% efter åben kirurgi. Forskellene efter tre år var også signifikante med en hazard ratio på 3,74 (95% konfidens-interval: 1,63-8,58) i en justeret analyse. Der blev desuden fundet en signifikant lavere overlevelse efter MIK.

Professor, overlæge Pernille Tine Jensen, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, Odense Universitetshospital, vurderer: ”LACC-studiet har været kritiseret for publikation, inden data er mature, inklusion over ti år med time trends og i 33 lande, hvoraf kun et europæisk. Flere centre bidrog med 1-2 patienter, og recidivtilfælde er koncentreret på få centre. Man har undret sig over høj grad af parametrieudvækst, positiv vaginal margen og positive lymfeknuder eller ukendt status, og man savner information om adjuverende behandling. Det er således uvist, om resultaterne kan overføres til danske forhold. På baggrund af studiet nedsatte DGCG [Dansk Gynækologisk Cancer Gruppe] en taskforcegruppe, der i sommeren 2018 indhentede data på alle danske livmoderhalskræftpatienter opereret i perioden 2005-2017, sv.t. næsten 1.200 patienter. De foreløbige resultater finder ingen forskel i overlevelse på patienter, der er opereret med åben kirurgi og robotassisteret kikkertkirurgi. DGCG’s bestyrelse har derfor besluttet, at de tre centre i Danmark kan fortsætte med robotkirurgi, da dette har klare patientfordele. Området overvåges nøje”.

Ramirez PT, Frumovitz M, Pareja R et al. Minimally invasive versus abdominal radical hysterectomy for cervical cancer. N Engl J Med 2018 15;379:1895-904.

Interessekonflikter:ingen.