?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 10. apr 2017
Foto: Colourbox.

Nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler og risiko for hjertestop

Medicinske nyheder

Dansk registerstudie viser, at risikoen for hjertestop uden for hospital er op mod 50% øget blandt NSAID-brugere.

Dato
10. Apr 2017
Forfattere
Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk
💬 0

Nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) hører til de mest brugte lægemidler på verdensplan. Det er kendt, at især de selektive cyclooxygenase-2-hæmmere øger risikoen for tromboemboliske komplikationer, men også komplikationer som hjertesvigt, forhøjet blodtryk, hjerteflimren og blødning er blevet associeret til brugen af disse lægemidler. I en ny dansk undersøgelse baseret på data fra Det Danske Hjertestopregister har man undersøgt, om brugen af NSAID også er associeret til risikoen for hjertestop uden for hospitalet. Ud af næsten 30.000 personer med hjertestop havde 3.376 personer fået NSAID inden for de sidste 30 dage. De mest anvendte stoffer var diclofenac og ibuprofen, og brugen af disse stoffer var associeret til en henholdsvis 50% og 30% øget risiko for hjertestop.

Morten Schmidt, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, og Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Randers, kommenterer: »Der er et stigende fokus på den kardiovaskulære bivirkningsprofil ved NSAID. Det er tidligere vist, at NSAID-brugere har en øget risiko for bl.a. akut myokardieinfarkt og pludselig hjertedød. Associationen til hjertestop er derfor ikke så overraskende, men dog stadig vigtig. Studiet bidrager således til forståelsen af det fulde spektrum af risici ved NSAID-behandling. Det anvendte case-time-control-design reducerer risikoen for confounding, men på grund af den logistiske regressionsmodel præsenteres absolut risiko-estimatorerne ikke. Den høje relative risiko skal således stadig ses i konteksten af den absolutte risiko, som for den enkelte patient stadig er forholdsvis lille. Samfundsmæssigt har de kardiovaskulære risici ved NSAID-behandling dog uden tvivl stor betydning, og studiet bekræfter således danske og europæiske anbefalinger om at undgå NSAID, og særligt diclofenac, hos patienter med eller i høj risiko for hjerte-kar-sygdom«.

Sondergaard KB, Weeke P, Wissenberg M et al. Non-steroidal anti-inflammatory drug use is associated with increased risk of out-of-hospital cardiac arrest: a nationwide case-time-control study. Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother, 26. dec 2016 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: MS har ingen økonomiske interessekonflikter, men har tidligere publiceret artikler med flere af artiklens forfattere.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 8/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

CTU-forskere tilbageviser kritik af SSRI-forskning
💬
32
Thomsen 30. apr 2017 08:16
Pensionskasse: Vi bliver ikke helt fri for tobaks-investeringer
💬
1
Sven Refslund Poulsen 29. apr 2017 20:20
Hvor er kærligheden?
💬
1
Birgitte Rahbek 29. apr 2017 09:23
PLO og Danske Regioner afbryder forhandlinger
💬
1
Annette Houmand 29. apr 2017 06:42
Aftale om (principper for) efteruddannelse
💬
1
Wolfgang Peter 28. apr 2017 20:37

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Nyeste debat

Regelrigiditet
29. apr 2017 00:00
Hvor er kærligheden?
28. apr 2017 00:00