Skip to main content

Normalisering af risikofaktorer fjerner overdødelighed ved type 2-diabetes

Overdødelighed ved type 2-diabetes kan undgås ved at opnå normal glykosyleret hæmoglobin, blodtryk, kolesterol, ikkerygerstatus og normal albuminudskillelse i urinen.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

6. sep. 2018
2 min.

Patienter med type 2-diabetes (DM2) har 2-4 gange øget risiko for at udvikle kardiovaskulær sygdom og nedsat overlevelse i forhold til personer uden diabetes. Det danske Steno-2 diabetesstudie har tidligere vist, at multifaktoriel intervention, som fører til god blodsukkerkontrol kombineret med reduktion af en række kardiovaskulære risikofaktorer forbedrer overlevelsen og nedsætter denne risiko sammenlignet med vanlig diabeteskontrol (usual care). Disse fund bekræftes nu i et studie baseret på det svenske diabetesregister, hvor man har sammenlignet prognosen for de patienter med DM2, som har opnået normalisering af fem risikofaktorer (rygning, blodtryk, glykosyleret hæmoglobin, mikroalbuminuri og lavdensitetsliproteinkolesterol) med prognosen for alderssvarende kontrolpersoner uden diabetes. Baseret på den næsten seks år lange opfølgningsperiode, hvor man registrerede ca. 170.000 dødsfald, konkluderes det, at patienter med DM2, som opnår tilfredsstillende kontrol af de fem risikofaktorer har ingen eller kun meget lidt øget risiko for død, myokardieinfarkt eller apopleksi.

Professor Peter Rossing, Steno Diabetes Center Copenhagen kommenterer: »Studiets resultat er meget positivt. Forekomsten af DM2 er stigende, og derfor er det meget vigtigt, at den øgede risiko for kardiovaskulær sygdom og tidlig død ved DM2 stort set er normaliseret hos patienter, som opnår kontrol af alle risikofaktorer. Det viser også, at det er svært, for kun 5% er rent faktisk i mål med samtlige risikofaktorer, men siden studiets observationsperiode, er der kommet nye behandlinger, der gør det lettere at opnå kontrol med både glukose og lipider. Det er vigtigt at starte tidligt, da den øgede risiko ved manglende kontrol er størst hos yngre (< 55 år), og dermed er der mest at vinde i denne aldersgruppe. Studiet er observationelt, men helt i tråd med det randomiserede Steno-2 studie, der netop har vist, at multifaktoriel intervention med medicin og livsstilsintervention forlængede medianlevetiden med otte år. Studiet understreger, at det er vigtigt at have fokus på alle risikofaktorer hos patienter med diabetes. Derfor er det også vigtigt, at vi i den nationale kvalitetsdatabase, Dansk Voksen Diabetes Database, snarest bliver i stand til at monitorere, om det er tilfældet for alle patienter med DM2, uanset om de behandles i praksis eller hos specialister.

Rawshani A, Rawshani A, Franzén S et al. Risk factors, mortality, and cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2018;379:633-44.

INTERESSEKONFLIKTER: PR angiver følgende interessekonflikter: foredrag, forsknings- eller ekspertgruppedeltagelse for Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk, Bayer, MSD, Astellas, AbbVie, Novartis, Sanofi, Eli Lilly, Amgen (alle honorarer til SDCC).