Content area

|
|

NSAID-præparater og risiko for kardiovaskulær sygdom

I et dansk registerstudie bekræftes det, at diclofenac er associeret med en højere risiko end ibuprofen, naproxen og paracetamol.

Forfatter(e)

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

Det er kendt, at brugen af nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) er associeret med øget risiko for kardiovaskulær sygdom. Specielt frarådes det at anvende disse stoffer hos patienter, der tidligere har haft akut myokardieinfarkt, men risikoen er også øget blandt hjerteraske. Som respons på et behov for en risikovurdering af diclofenac, som er blandt de mest anvendte NSAID-præparater på verdensplan, har et dansk forskerteam publiceret et nyt registerbaseret studie, hvor de analyserer udviklingen af kardiovaskulære komplikationer blandt over 1,3 mio. diclofenacbrugere. De fandt, at risikoen for disse komplikationer blandt dem, som påbegyndte diclofenacbehandling, var 50% højere end blandt ikkebrugere, 20% højere end for brugere af ibuprofen eller paracetamol og 30% højere end for brugere af naproxen.

Professor Jesper Hallas, Syddansk Universitet, kommenterer: »I studiet bekræftes på bedste vis, at diclofenac er blandt de mest kardiotoksiske NSAID på markedet. Da det tilmed er relativt toksisk for mave-tarm-kanalen, bør det stå langt nede på listen over de brugte NSAID-præparater. Det er glædeligt at kunne konstatere, at det kun udgør omkring 7% af NSAID-volumen på det danske marked (www.medstat.dk) i modsætning til de langt større markedsandele, som vi finder i de fleste andre lande.

Bør det så overhovedet bruges? Det er straks et sværere spørgsmål. Der er begrundet mistanke om, at en del af den tilsyneladende særlige toksicitet, som knytter sig til diclofenac kan forklares ved en klinisk tradition for at give det i relativt store doser, ligesom den tilsyneladende fordel ved at bruge ibuprofen til dels er forklaret ved brug af relativt set små doser. Spørgsmålet er endnu uafklaret, men indtil videre bør man være tilbageholdende med at bruge diclofenac rutinemæssigt, før andre muligheder har været forsøgt«.

Schmidt M, Sørensen HT, Pedersen L. Diclofenac use and cardiovascular risks: series of nationwide cohort studies. BMJ 2018;362:k3426.

Interessekonflikter: Ingen.

Reference: 
Blad nummer: 
Sidetal: 

Right side

af Torben Mahneke | 14/10
5 kommentarer
af Peter Hvidbak Revald | 14/10
3 kommentarer
af Arne Mejlhede | 11/10
1 Kommentar
af Sven Refslund Poulsen | 06/10
3 kommentarer
af Bent Varming | 05/10
2 kommentarer
af Elo Aagaard Rasmussen | 30/09
9 kommentarer
af Bente Bundgaard | 29/09
4 kommentarer