Skip to main content

Ny forebyggende behandling af hereditært angioødem

Lanadelumab, som hæmmer kallikrein, viser lovende forskningsresultater hos patienter, der har hereditært angioødem pga. C1-inhibitor-mangel

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

30. mar. 2017
2 min.

Hereditært angioødem (HAE) er en sjælden, arvelig sygdom, som skyldes manglende eller dysfunktionelt C1-inhibitor, hvilket fører til ukontrolleret dannelse af kallikrein i plasma og sekundært frigivelse af bradykinin, som forårsager vasodilatation og øget permeabilitet af blodkarrene. Patienterne får tilbagevendende og ofte uforudsigelige anfald af angioødem, og specielt larynxødem kan være meget alvorligt og livstruende.

Akutte anfald kræver anfaldsbehandling med intravenøst givet C1-inhibitor-koncentrat eller subkutant givet icatibant. Mange patienter varetager selv parenteral anfaldsbehandling i hjemmet, men trods tidlig behandling kan anfaldene være indgribende i dagligdagen og vare op til 24 timer. Uden behandlinger varer anfaldene ofte 3-4 døgn. De nuværende langtidsforebyggende behandlinger ved HAE består af tranexamsyre, danazol eller C1-inhibitor-koncentrat. Disse behandlingsstrategier er besværlige og har en del bivirkninger, og for tranexamsyres vedkommende er behandlingen ikke særlig effektiv.

Lanadelumab er et rekombinant, humant, monoklonalt antistof, som for første gang kan inducere en længerevarende hæmning af kallikrein. I et nyt fase 1b, dobbeltblindet, placebokontrolleret multicenterstudie med 37 patienter, der er publiceret i New England Journal of Medicine, har man undersøgt sikkerhed og farmakokinetik af subkutant givet lanadelumab hver 14. dag i forskellige doser.

Professor Anette Bygum, Hudafdeling I og Allergicentret, Odense Universitetshospital, kommenterer: »Lanadelumab i højdosisbehandling havde en markant forebyggende effekt sammenlignet med placebo. De registrerede bivirkninger var smerter ved injektion, hovedpine og angioødem, som dog ikke forekom hyppigere hos de aktivt behandlede end hos placebogruppen. Selvom det drejer sig om et mindre studie, som kun strakte sig over seks uger, er resultaterne vigtige for denne patientgruppe. Hvis effekten kan dokumenteres i større studier, kan lanadelumab potentielt ændre behandlingsparadigmet for HAE med nedsat C1-inhibitor og dermed fremtidsudsigterne for familier, der er ramt af denne sjældne, men indgribende og potentielt livstruende sygdom.

Banerji A, Busse M, Shennak M et al. Inhibiting plasma kallikrein for hereditary angioedema prophylaxis. N Engl J Med 2017;376:717-28.

Interessekonflikter: AB er medlem af advisory board for CSL Behring og har deltaget i uddannelses- og undervisningsaktiviteter med CSL Behring, SHIRE, SOBI og Viropharma. Deltager i kliniske studier med BIOCRYST og SHIRE.

Summary

Summary title