Skip to main content

Øget risiko for sexsygdomme blandt mænd, som anvender smartphoneapps til at møde nye seksualpartnere

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

16. jul. 2014
2 min.

Der findes en lang række internetsider og efterhånden også smartphoneapps, som gør det lettere at møde nye (seksual)partnere. Formålet med dette studie var at undersøge, om der blandt mænd, som anvendte smartphoneapps til at møde nye, mandlige seksualpartnere, var en højere incidens af seksuelt overførte sygdomme sammenlignet med mænd, som mødte seksualpartnere ved enten personligt møde og/eller via internettet.

I studiet indgik hiv-negative mænd, som havde haft sex med minimum en mand inden for det seneste år, og som havde opsøgt en af to venereaklinikker beliggende i Los Angeles med henblik på tjek og/eller behandling for kønssygdomme. Deltagere blev interviewet om blandt andet seksualvaner, risikoadfærd og stofmisbrug. Der blev derefter undersøgt og eventuelt iværksat behandling for gonorré, klamydia, syfilis og hiv.

Ud af 7.184 deltagere mødte 34% udelukkende partnere ved personlig interaktion, 22% anvendte internettet, og 17% anvendte udelukkende smartphoneapps. I alt 36% havde anvendt smartphoneapps til at møde nye seksualpartnere. For denne gruppe var der, uafhængigt af demografiske karakteristika og stofforbrug, en højere sandsynlighed for at blive testet positiv for gonorré (oddsratio (OR) = 1,25; 95% konfidens-interval (CI): 1,06-1,48) og klamydia (OR = 1,37; 95% CI: 1,13-1,65) sammenlignet med mænd, som udelukkende mødte nye partnere personligt eller via internettet. Der var ingen signifikant forskel, hvad angiv incidensen af hiv og syfilis. Der var heller ikke signifikant forskel på incidensen af seksuelt overførte sygdomme mellem mænd, som udelukkende anvendte internettet, og dem, som kun mødte nye partnere ved personligt møde.

Professor, ph.d. Christian Graugaard, Sexologisk Forskningscenter, Klinisk Institut, Aalborg Universitet, kommenterer: ”De sociale medier giver nye erotiske muligheder, men også nye risici. Vi må derfor holde trit med befolkningens seksuelle vaner, så vi bedst muligt kan sætte ind med forebyggende indsatser, hvor de er tiltrængte. Og selvom evidensen ikke er helt overbevisende, kan telefonapps sagtens vise sig at være en god måde at få sundhedsfremmende budskaber ud til målgrupper, som traditionelt er svære at nå”.

Beymer MR, Weiss RE, Bolan RK et al. Sex on demand: geosocial networking phone apps and risk of sexually transmitted infections among a cross-sectional sample of men who have sex with men in Los Angeles county. Sex Transm Infect 2014 Jun 12. pii: sextrans-2013-051494.

Interessekonflikter: ingen