Skip to main content

Palliation i den sidste del af livet

Australsk studie viser, at den palliative behandling på sygehus eller hospice giver større symptomlindring end i hjemmet.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

8. nov. 2018
2 min.

Mange patienter med uhelbredelig sygdom bliver i dag tilbudt palliation i regi af hospital, hospice eller i hjemmet. Et retrospektivt australsk studie beskriver på baggrund af data fra en stor palliationsdatabase symptomerne i den sidste del af livet hos næsten 26.000 patienter, hvoraf ca. 80% havde cancer. Studiet fokuserer på forskelle i effekten af palliation hos de ca. 77%, som blev pallieret på sygehuset eller på hospice, sammenlignet med de 23%, som fik palliation i deres eget hjem. Hovedudfaldet er ændring i patienternes symptomer fra den tid, de starter palliation, indtil 1-2 dage før de dør. Forfatterne konkluderer, at hospitals-/hospicebaseret palliation ser ud til at være mere effektivt, og at især symptomer som smerter og åndenød lindres bedre i hospitals-setting.

Områdeansvarlig overlæge Kristoffer Marså, Palliationsenheden, Herlev-Gentofte Hospital, kommenterer: "Tidligere studier viser, at de fleste patienter med uhelbredelig sygdom gerne vil dø hjemme, men jo mere syge de bliver, desto mere kommer de i tvivl. Det australske studie forsøger at undersøge den vigtige problemstilling om organisering af behandling. Studiet viser først og fremmest, at det er muligt at lindre mennesker i den sidste del af deres liv, hvis man har en tilstrækkeligt fagligt velfunderet palliativ indsats. Om hovedresultatet, at symptomlindring er mest effektiv hos hospitalsindlagte, er generaliserbart til alle patienter kan diskuteres, da der ikke er tale om en randomiseret undersøgelse, og da hospitalspatienterne havde flere symptomer ved palliationens start og derfor et større potentiale for forbedring. Den danske palliationsdatabase, som medtager alle patienter, som behandles i den specialiserede palliation, viser i øvrigt, at 94% af patienterne har en malign diagnose mod 80% i den australske database. Af samme grund har vi i Danmark for tiden stor fokus på, at palliationen udbredes til patienter med medicinske livstruende organsvigt. Sundhedsstyrelsen har i 2017 udgivet nye anbefalinger, hvor et af formålene er at skabe lighed i adgangen til de palliative behandlingstilbud overalt i landet uanset diagnose”.

Eagar K, Clapham SP, Allingham SF. Palliative care is effective: but hospital symptoms superior. BMJ Support Palliat Care, 31. aug 2018 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen