Skip to main content

Patientinddragelse i praksis – erfaringer, metoder og perspektiver.

23. mar. 2018
2 min.

Praktiserende læge Inger Uldall Juhl

E-mail: inger.u.j@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

Patientinddragelse har storpolitisk bevågenhed i disse år. Og det med god grund. I antologien “Patientinddragelse i praksis – erfaringer, metoder og perspektiver” citeres Videnscenter for

Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS): “Flere undersøgelser dokumenterer, at patientinddragelse og empowerment er en god investering i relation til den samlede sundhedsøkonomi og i relation til patienten. Således giver empowerment højere patienttilfredshed, færre indlæggelser og øget autonomi”. Bogen beskriver ti vidtfavnende erfaringer og projekter i sundhedsvæsenet. Disse projekter spænder fra “fælles beslutningstagning på en ortopædkirurgisk afdeling på Gentofte Hospital” til “stofindtagelsesrum – et involverende mødested for stofbrugere og sundhedsprofessionelle”.

Styrken i de enkelte kapitler er, at de er skrevet af konkrete aktører i projekterne, hvilket giver en autentisk gennemgang af erfaringernes styrker og udfordringer. Sammenfaldende viser erfaringerne, at øget fokus på patientinddragelse betaler sig for alle de involverede. Gentofte Hospitals Ortopædkirurgisk Afdeling konkluderer, at fælles beslutningstagning er særdeles vigtig for behandlingens kvalitet, og de positive effekter for patienter og læger er overbevisende. I erfaringerne fra lavtærskelsundhedstilbuddet om stofindtagelsesrum fortælles det, at disse rum er brugerinddragende, fordi professionelle kan skabe relationer til stofbrugere på disses egne præmissser.

Erfaringer fra den praktiserende læge viser betydningen af, at den praktiserende læge med sit unikke kendskab til patienten har mulighed for at rådgive specielt sårbare patienter om specifikke udrednings- og behandlings tilbud i det stadigt mere komplekse sundhedsvæsen. I kapitlet om Finsencenteret argumenteres for en systematisk udvikling mod en strategi for øget patientinddragelse, den såkaldte Finsenmodel. Fra selve kapitlet lyder det: “Et patientcentreret hospital understøtter patientens eksistentielle ret til selvbestemmelse. Den nok vigtigste præmis for patientinddragelse er den sundhedsprofessionelles anerkendelse af, at patienten har ret til at bestemme over sig selv og sit eget liv. Viden gør det ikke alene – et helt afgørende forhold er, om patienterne og de sundhedsprofessionelle også tror på, at patientens stemme reelt tæller”.

Andre kapitler introducerer eksempler på involvering af pårørende, patienter i patientuddannelse og brug af sundhedsteknologi. Alle kapitler er velskrevne og spændende læsning i en tid, hvor patientinddragelse har manges opmærksomhed. Som læser ser man frem til flere bottom-up-undersøgelser, hvor patienterne ikke udelukkende er specialister i deres eget liv, men ses som ligeværdige udviklings- og samarbejdspartnere i vores fælles sundhedsvæsen.

Redigeret af: Kathrine Hoffmann Pii & Trine Ungermann Fredskild

1. udg. 2017

279 sider

Pris: 299,00 kr.

Forlag: Gads Forlag