Skip to main content

Selv i meget små mængder er luftforurening skadelig for helbredet

Små partikler og ozon var selv i koncentrationer under de gældende grænseværdier relateret til signifikant øget dødelighed.

Foto: Bigstock.
Foto: Bigstock.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

27. sep. 2017
2 min.

Tidligere studier har vist, at høje koncentrationer af små partikler under 2,5 mikrometer i diameter (PM2,5) og høje koncentrationer af ozon har helbredsskadelige effekter. I en ny amerikansk undersøgelse har man fokuseret på interaktion mellem social status og langtidseffekter af lave koncentrationer af disse stoffer. Forskerne kunne i en observationsperiode på op til 13 år (syv år i gennemsnit) vise, at især personer med lavere indkomst havde øget dødelighed, hvis de leverede i områder, hvor koncentrationen af PM2,5 var højest. Lignende, men noget svagere sammenhæng blev observeret for ozon. Da koncentrationerne af de to undersøgte stoffer lå under det maksimalt tilladelige, tyder resultaterne på, at de nuværende standarder ikke er tilstrækkelige til at beskytte de mest sensitive grupper mod skadelige effekter af luftforurening.

Zorana Jovanovic Andersen, Københavns Universitet kommenterer: »Dette er et vigtigt og godt studie baseret på en stor population af 61 million ældre amerikanere (> 65 år) fra hele USA, som var tilmeldt Medicare i perioden 2000-2012. Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem PM2,5 og ozon og mortalitet, dog stærkest for PM2,5. Fundene passer godt med den eksisterende viden om sammenhæng mellem luftforurening og mortalitet samt bidrager med et stort datamateriale og vigtig ny viden om skadelige effekter af PM2.5 og ozon i områder uden for store byer med lave niveauer af luftforurening. Hvilket gælder for flere områder i Danmark. Studiet viser også, at de svageste grupper med lav indkomst og muligvis mænd er mest udsatte. Studiet har dog en svaghed, idet der ikke er justeret for individuelle risikofaktorer som rygning, BMI og fysisk aktivitet. PM2.5 har en anden sammensætning og stammer fra andre kilder i USA end i Danmark, og derfor vil det være yderst relevant at gennemføre et dansk studie, hvor man undersøger effekterne af PM2.5 og ozon på mortalitet«.

Di Q, Wang Y, Zanobetti A et al. Air pollution and mortality in the medicare population. N Engl J Med 2017;376:2513-22.

Interessekonflikter: ingen.