Skip to main content

Slankekures effekt – på kortere og længere sigt

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

16. dec. 2014
2 min.

Hvilken slankekur medfører det største vægttab? Det er et spørgsmål, som optager en stor del af befolkningen. Grundlaget og den videnskabelige evidens for at anbefale en kur eller en metode frem for en anden har imidlertid været sparsomt. Formålet med denne metaanalyse var derfor at sammenligne effekten af en række populære slankekure.

Analysen omfattede 48 randomiserede forsøg med i alt 7.286 forsøgsdeltagere, som havde et body mass index ≥ 25 og havde fulgt en af 11 slankekure i minimum tre måneder. På baggrund af en opdeling i tre overordnede kategorier: lavkulhydrat (f.eks. Atkins), lavfedt (f.eks. Ornish) og moderat makronæringsstof (f.eks. Vægtvogterne) fandt man, at de slankekure, som var baseret på et lavt indtag af enten kulhydrat eller fedt, var forbundet med de største vægttab (lavkulhydrat: 8,7 kg og 7,3 kg efter hhv. seks og 12 måneder; lavfedt: 8,0 kg og 7,3 kg efter hhv. seks og 12 måneder). Inden for de enkelte kategorier var forskellene i vægttab minimale (f.eks. Atkins og South Beach i lavkulhydratkategorien). Både adfærdsmæssig støtte og motion havde indflydelse på vægttabet, men med variabel effekt i forløbet. Opgjort efter hhv. seks og 12 måneder faldt betydningen af støtte (fra ca. 3 kg til 1 kg), hvorimod effekten af motion blev mere betydningsfuld (fra 0,6 kg til 2,1 kg). Samlet set angiver forfatterne, at et lavt indtag af enten kulhydrat eller fedt synes at medføre det største vægttab med minimale forskelle inden for de enkelte kategorier. Kvaliteten af eksisterende studier, herunder de korte opfølgningstider, gør det dog vanskeligt at anbefale én kur eller metode frem for en anden, ikke mindst i forhold til, hvad der giver bedst resultat på lang sigt.

Overlæge Jens Meldgaard Bruun, Medicinsk-endokrinologisk Afdeling, Regionshospitalet Randers, kommenterer: »Studiet er interessant af to årsager. For det første viser det, at kostomlægning (diæt) virker, og det største vægttab opnås efter ca. seks måneder for derefter at aftage. For det andet sætter studiet fokus på populære, navngivne slankeprogrammer/kure, som tidligere primært har haft en udbredt anvendelse i udlandet, men som i stigende grad også markedsføres i Danmark. Studiet gør derfor læseren bedre i stand til at udtale sig om effekterne af diverse slankeprogrammer, om end vi desværre fortsat mangler velgennemførte langtidsstudier (længere end to år)«.

INTERESSEKONFLIKTER: Seneste tre år: Advisory boards Novo Nordisk og Eli Lilly samt foredrag AstraZeneca, Eli Lilly, Böhringer Ingelheim og Novo Nordisk.

Johnston BC, Kanters S, Bandayrel K et al. Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA 2014;312:923-33.