Skip to main content

Tidlig administration af antibiotikum forbedrer overlevelsen ved sepsis

Analyse af næsten 50.000 indlæggelser med sepsis viser, at overlevelsen bedres ved tidlig behandlingsstart.

Redigeret af Peter Lange, Plange@dadlnet.dk

22. jun. 2017
2 min.

Patienter, som indlægges akut på grund af sepsis, udgør en højrisikogruppe med betydelig mortalitet. De officielle rekommandationer anbefaler, at disse patienter identificeres hurtigt, får taget relevante prøver uden forsinkelser, kommer hurtigt i bredspektret antibiotikabehandling og får tilført intravenøs væske med henblik på stabilisering af kredsløbet. Der er imidlertid ikke mange studier, som belyser sammenhængen mellem prognosen og tidsforløbet af den initiale behandling. En ny undersøgelse baseret på data fra næsten 50.000 indlæggelser på mistanke om sepsis, som fandt sted på 149 hospitaler i New York, hvor man i 2013 indførte protokolleret behandling af patienter mistænk for sepsis, undersøger sammenhængen mellem tidspunktet for indgift af antibiotika og tilførsel af intravenøs væske og overlevelse. Studiet finder en signifikant positiv sammenhæng mellem opstart af bredspektrede antibiotika og bedre overlevelse: Jo hurtigere man gav antibiotika, desto bedre var overlevelsen blandt patienterne. Studiet fandt ikke sammenhæng mellem, hvor hurtigt man gennemførte væskebehandlingen og overlevelsen.

Overlæge Rikke Krogh-Madsen, Nordsjællands Hospital, kommenterer: ”Dette retrospektive studie støtter flere tidligere studier i, at tidlig behandling af patienter med sepsis og septisk shock bedrer overlevelsen. Især tid til bred antibiotisk behandling er vigtig, og jo før disse startes, desto bedre er overlevelsen. Lidt overraskende finder studiet ikke den samme effekt, når der måles på tid til indgift af væske. Det er dog vigtigt at understrege, at de patienter, som hurtigt fik væske, var mere syge (plasmalaktat over 4 mmol/l og/eller systolisk blodtryk under 90 mmHg), og studiet anbefaler derfor fortsat hurtig væskebehandling som en del af den indledende sepsisbehandling. Der er netop udkommet både en ny definition og nye guidelines på området, og det er klart, at selve identifikationen af patienter med sepsis og septisk shock er væsentlig for i det hele taget at kunne imødekomme hurtig start af antibiotisk behandling. Dansk Selskab for Infektionsmedicin har nyligt udgivet sin fortolkning af de nye sepsisretningslinjer. Implementering af disse guidelines vil forhåbentlig forbedre tidlig identifikation af patienter med sepsis, hvad enten de har sepsis allerede ved indlæggelse eller udvikler tilstanden i løbet af hospitalsindlæggelsen«.

Seymour CW, Gesten G, Prescott HC et al. Time to treatment and mortality during mandated emergency care for sepsis. N Engl J Med 2017;376:2235-44.

Interessekonflikter: ingen.