Skip to main content

Tranebær kan ikke forhindre urinvejsinfektioner

Blandt ældre kvinder på plejehjem kunne tranebærkapsler ikke forebygge bakteriuri og urinvejsinfektion

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

9. dec. 2016
2 min.

Urinvejsinfektioner udgør et stort samfundsmæssigt helbredsproblem og er den hyppigste infektionstype blandt kvindelige plejehjemsbeboere. Undersøgelser viser, at omkring 30% i denne gruppe har vedvarende bakteriuri – en tilstand, som øger risiko for urinvejsinfektioner og urosepsis. I snart mange år har man ment, at surgørelse af urinen kan forebygge urinvejsinfektioner, og i den forbindelse har tranebærjuice og tranebærkapsler været fremført som effektiv forebyggende naturmedicin. Dette ville være en vigtig intervention i en tid, hvor vi kæmper med antibiotikaresistens, men desværre har evidensen for eventuel effekt ikke været entydig på tværs af de forskellige studier. En ny dobbeltblindet randomiseret undersøgelse af 185 ældre kvinder på amerikanske plejehjem sammenligner tranebærkapsler med placebo med hensyn til udvikling af bakteriuri med pyuri og kliniske urinvejsinfektioner. Undersøgelsen kunne ikke vise nogen forskel i forekomsten af disse events i løbet af den etårige observationsperiode. Lederskribenten, som kommenterer undersøgelsen i JAMA, skriver, at det er på tide, at lægerne ophører at promovere tranebær som en effektiv urinvejsinfektionsforebyggende intervention.

Læge, ph.d.-studerende Anne Holm og professor i almen medicin Lars Bjerrum: ”Studiet lægger sig fint i forlængelse af et Cochranereview fra 2012, der viste, at tranebær ikke har nogen forebyggende effekt over for urinvejsinfektioner. Der er bred enighed om, at bakterier i urinen uden samtidige kliniske symptomer ikke bør behandles med antibiotika. Når det alligevel ofte sker, er det fordi, det er svært at vurdere symptomerne hos ældre patienter med samtidig forekomst af demens og konfusion. I Danmark er antibiotikaforbruget til urinvejsinfektioner svagt faldende bortset fra i den ældre aldersgruppe, hvor forbruget stiger, samtidig med at gruppen af ældre bliver større. Derfor er interventioner, der kan forebygge bakteriuri, og særligt urinvejsinfektioner hos ældre velkomne. Men tranebær er altså ikke effektivt. Den stigende dokumentation af manglende effekt af tranebær har bevæget os fra ”absence of evidence” til ”evidence of absence”. Tranebær virker simpelthen ikke, og der er ikke brug for flere undersøgelser. Med den viden, vi i dag har, må man fraråde tranebær til forebyggelse af urinvejsinfektioner”.

Juhtani-Mehta M, Van Ness PH, Bianco L et al. Effect of cranberry capsules on bacteriuria plus pyuria among older women in nursing homes. JAMA 2016;316:1879-87.

Interessekonflikter: ingen