Skip to main content

Uhensigtsmæssig medicinering af ældre

Ny stor undersøgelse viser, at risikoen for uhensigtsmæssige ordinationer stiger efter en hospitalsindlæggelse.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

20. dec. 2018
2 min.

Et af de nye WHO-sundhedsmål mht. patientsikkerhed er at nedsætte antallet af bivirkninger som følge af uhensigtsmæssige ordinationer af lægemidler. Uhensigtsmæssig medicinering er i tidligere studier vist at være årsag til indlæggelseskrævende bivirkninger og nedsat livskvalitet. Et nyt irsk studie gennemgår epj og recepter hos næsten 40.000 patienter > 65 år mhp. at identificere faktorer, som er associeret til uhensigtsmæssig medicinering. De finder, at ca. 50% af de inkluderede patienter har været udsat for uhensigtsmæssig medicinering i løbet af 2015, og at nylig hospitalsindlæggelse forøgede denne risiko signifikant.

Overlæge Jens-Ulrik Rosholm, Geriatrisk Afdeling, Odense Universitetshospital, kommenterer: ”Dette studie lægger sig i rækken af studier, der alle påpeger uhensigtsmæssigheder i ældres medicinering. Grundlæggende er det bekymrende, at så stor en del af patienterne har været udsat for potentielt skadelig medicinsk behandling, jf. udvalgte STOPP-kriterier – et europæisk, generelt anerkendt værktøj til at finde potentielt uhensigtsmæssig medicinering af ældre – uden at vi dog ved, om nogen skader er sket. Stigningen ifm. hospitalsindlæggelse kan have mange forklaringer, bl.a. medicinordination fra mange sider uden overblik og iagttagelse af STOPP-kriterier og efterfølgende manglende oprydning efter udskrivelse, hvor der nok generelt er en bekymring for at lave om på andres ordinationer, specielt specialisters. Men, som anført i studiet, er der formodentlig også en lang række andre forklarende faktorer. Studiet understreger igen nødvendigheden af mere fokus på rationel farmakoterapi, både hvad angår farmakologisk kompetence og tid til at udøve det samt bedre sammenhæng mellem sektorerne. Specielt nævnes besøg hos praktiserende læge efter udskrivelse, som også burde være mulig for selekterede patienter i Danmark”.

Perez T, Moriarty F, Wallace E et al. Prevalence of potentially inappropriate prescribing in older people in primary care and its association with hospital admission: longitudinal study. BMJ 2018;363:k4524.

Interessekonflikter: JUR angiver at have undervist for Astellas Pharma.