Skip to main content

8. marts og ligestilling blandt læger

Vi holder 8. marts i hævd og kræver en åben debat i Lægeforeningen om afskaffelse af kønsopdelt pension.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Anne Marie Råberg Christensen, Iben Sorgenfrey, Anne Eldrup Vester, Anne Poulsen, Anne Jung, Helle Lund & Marianne Engberg

22. mar. 2021
3 min.

I Ugeskrift for Læger 8. marts omhandler nyhedsartiklen meget passende køn og ligestilling blandt læger i Danmark. Helga Schultz og Lisbeth Lintz interviewes, og konklusionen er, at lægefaget har skiftet køn, og ligestillingen har det godt. Men det er ikke helt rigtigt. For ja, der er kommet flere kvinder i specialet, og forskellen i løn er lille, men for en stor gruppe kvindelige læger er der fortsat en urimelig kønsbestemt forskel i pension.

Det fremhæves i artiklen, at kvinder arbejder 100% derhjemme og er 120% på, når de arbejder. Sådan har det været i mange år, og kvindelige læger fortjener anerkendelse. Derfor bliver Lægeforeningen og specielt FAS nødt til at forholde sig til den kønsbestemte forskel i pension, der har været og fortsætter med at være for kvindelige læger indtrådt i Lægernes Pension før 1998. På trods af, at mænd og kvinder indbetaler det samme til pensionskassen, får kvinder årligt op mod 10% mindre udbetalt.

Uretfærdigheden har rod i gamle beregninger over forskelle i mænds og kvinders levetid. En levetids forskel, som intet har med køn at gøre, men med andre forhold, herunder levevis og faktorer som rygning, motion, alkoholindtag, fedme etc. Ændringer i levevis vurderes samlet set at være den primære årsag til, at mænd som gruppe betragtet år for år har øget og fortsat øger deres gennemsnitlige levealder. Dette er jo kun godt, og hvem ved: Om få år kan det være kvinderne, der som gruppe lever kortest?

Lige Pension er en gruppe læger, der forsøger at ændre på den kønsvægtede pension. Vi har først bedt Institut for Menneskerettigheder og Ligebehandlingsnævnet undersøge, om forskellen baseret på køn overhovedet er lovlig.

Dernæst har vi til det nylige valg til Lægernes Pensions repræsentantskab i januar i år oprettet listen Lige Pension. Den stemte mange på, og listen fik valgt 36 delegerede, svarende til knap en tredjedel af det totale antal. Vi forventer at få en repræsentant i bestyrelsen af pensionskassen ved dennes generalforsamling til april. Her vil vi arbejde på at få lavet en uvildig undersøgelse og få rettet op på uligheden.

Det undrer os, at den kønsbestemte forskel i pension slet ikke nævnes i artiklen i Ugeskrift for Læger. Vi har løbende gjort opmærksom på problemet over for både FAS og Lægeforeningen og også i Ugeskrift for Læger. For nej, ligestillingen har det endnu ikke godt blandt læger i Danmark, og der er stadig noget at kæmpe for. Vi holder 8. marts i hævd og kræver en åben debat i Lægeforeningen om afskaffelse af kønsopdelt pension.

LÆS OGSÅ
Kampvalg til pensionskassen

Læger klager til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling i pensionskasse