Skip to main content

Åbenhed – er det argument i sig selv?

Christian Freitag. Praktiserende læge, Holte Lægehus. E-mail: cf@holtelaegehus.dk

27. mar. 2013
4 min.

Lægeforeningen og sundhedsministeren er i gang med at lave særregler, der betyder, at læger, ikke som profession, men som enkeltindivider, ikke længere har samme krav på fortrolighed, som andre i samfundet. Det er en meget stor beslutning. Jeg håber begge parter vil svare på alle spørgsmål, inden de udarbejder lovforslaget. Hvis Lægeforeningen ikke selv kan se problemerne, må den have fat i de medlemmer, der kan.

»Åbenhed« er åbenbart sundhedsministerens og Lægeforeningens formands argument, når personlige oplysninger skal offentliggøres på nettet, kun overgået af det endnu bedre: »fuld åbenhed« - hvem kan da også være imod det? Jeg har ikke hørt en eneste fra Lægeforeningen gøre opmærksom på det betænkelige i at offentliggøre personlige lønoplysninger på nettet, og det er da betænkeligt i sig selv.

To argumenter

Kravet om »åbenhed« bliver typisk underbygget af to argumenter:

1) Det veldokumenterede argument: »Lægerne er i en interessekonflikt« og 2) det mere letkøbte: »Hvis lægerne har noget imod at lægge deres lønoplysninger ud på nettet, må det jo være fordi de har noget at skjule ...«

Lad os tage interessekonflikten først: Interessekonflikten er indlysende. Hvis vi som læger ikke er klar over dette, har vi for alvor et problem.

Problemet er, at forslaget ikke går ud på at imødekomme denne interessekonflikt. Interessekonflikten vil forsat være til stede i samme omfang som før. Lægerne vil fortsat modtage honorarer fra industrien, og de vil forsat skulle udskrive de samme recepter som før, som et led i den interessekonflikt, der har hersket siden receptens opfindelse.

Hvilke motiver kan der så ligge bag: Ønsker man at »presse« læger væk fra arbejdet med industrien, fordi det ikke klæder en læge? Jeg kan ikke komme på anden forklaring. Det motiv skal man have lov til at have, og forslaget vil helt sikkert have effekt, men det vil klæde organisationerne at fortælle det i et klart sprog.

Og så er der argumentet: »Så kan patienterne (eller rettere hele Danmark) se, at lægerne ikke har noget at skjule«. Jeg håber ikke, at dette argument er alvorligt ment. Naturligvis har jeg som person og læge noget at skjule for offentligheden, og det vil jeg godt blive ved med, selvom jeg er læge. Jeg har mange personlige oplysninger, som jeg ikke ønsker lagt ud på nettet.

Lægeforeningen accepterer

I Ugeskrift for Læger (2013;175:618-9) kom der så endnu et argument og denne gang fra Lægeforeningens formand: »Vi accepterer, at lægers indtjening nu bliver offentliggjort. Der var et meget, meget stort flertal i udvalget for, at der skulle være denne fulde åbenhed«.

Argumentet er altså, at fordi de andre syntes det, så synes vi det også. Tager Lægeforeningen standpunkt ud fra, hvilke deltagere der sidder i et udvalg?

Der sker i dag en ret nøje registrering og godkendelsesprocedure af lægers samarbejde med industrien. Den foregår i Sundhedsstyrelsen, og det er ganske fornuftigt. Hvis Lægeforeningen mener, at læger har et samarbejde med industrien, der er i strid med disse regler, eller mener, at reglerne skal strammes, må man sætte ind over for det. At lægge personlige lønoplysninger ud på nettet er den forkerte løsning på det forkerte problem.

Spørgsmål til Lægeforeningen

Forslaget indeholder mange problemstillinger, der mangler at blive besvaret:

– Hvorfor skal min nabo, mine børns klassekammerater og mine kolleger i nabolægehuset kunne se, hvor meget jeg får i løn fra industrien?

– Hvorfor skal min ekskone (hvis jeg havde en sådan) og Ekstrabladet kunne se det?

– Hvorfor skal region og kommune ikke sidestilles med industrien i denne sammenhæng? Jeg håber Lægeforeningen er klar over, at vi, i visse sager, er i stor interessekonflikt med dem.

– Mener Lægeforeningen virkelig, at disse oplysninger på nettet vil løse lægernes interessekonflikt?

INTERESSEKONFLIKTER: Christian Freitag har siden 1996 undervist og modtaget anselige honorarer fra bl.a. industrien. Godkendelserne fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside og af www.holtelaegehus.dk

> Svar: Vi støtter ikke offentliggørelse af honorarer

For Lægeforeningen har det ikke været et mål, at størrelsen på honorarer fra industri til læger skal offentliggøres. Det er derfor ikke korrekt, når du slår os i hartkorn med Sundhedsministeriet i denne sag, og præmissen for dit indlæg er forkert.

Fakta er, at Lægeforeningen har siddet med i en arbejdsgruppe i ministeriet sammen med en lang række andre aktører i sundhedsvæsenet. De synspunkter, som vi har fremført, har været i overensstemmelse med de anbefalinger, som blev vedtaget på sidste års lægemøde. Lægeforeningen støtter ikke offentliggørelse af de konkrete beløb, men det er et synspunkt, som vi var alene med i udvalget. Realiteten er, at vi må acceptere, at beløbene offentliggøres. Det nytter ikke at stampe i jorden alene.

Lægeforeningen vil i den kommende tid arbejde for, at det bliver industrien, der som arbejdsgiver får ansvaret for at indberette honorarerne, som de i forvejen gør til skattevæsenet.

Mads Koch Hansen, Formand for Lægeforeningen