Skip to main content

INTERESSEKONFLIKTER: Anmelder har inden for de seneste år holdt foredrag for Novartis og Eli Lilly.

Forfatter: Kutscher ML

Forlag: Virum: Dansk Psykologisk forlag, 2009

SIDER: 200

Pris: 328 kr.

ISBN: 978-87-7706-567-5

Martin L. Kutscher er børneneurolog. Flere af hans populære bøger om børns neurologisk/psykiatriske lidelser er tidligere oversat til dansk. Denne bog er skrevet til forældre til og pædagoger for børn med ADHD.

Bogen begynder med en gennemgang af ADHD-sygdommens klassiske triade: hyperaktivitet, impulsivitet og manglende opmærksomhed, og disse relateres til barnets deficit i eksekutivfunktionen. Der er en grundig beskrivelse af komorbide og differentialdiagnostiske tilstande. ADHD beskrives som hele familiens problem, idet det bremseløse ADHD-barn vil påvirke forældres og søskendes adfærd. Bogen dokumenterer overbevisende, at symptomtriaden på mange områder kun er toppen af isbjerget.

På side 51-112 gives der enkle, pædagogiske råd baseret på barnets mangelfulde eksekutivfunktion. Forældrene (og pædagogerne) skal være positive, bevare roen og holde barnet organiseret. På siderne 113-129 argumenteres der for brugen af medicin, og medicinens virkningsmekanismer forklares. Dette kapitel er tilrettet danske forhold ved professor i børnepsykiatri Per Hove Thomsen.

Det næste kapitel har som overskrift »Et kapitel for børn«, men sproget og brugen af fremmedord er uændret i forhold til de øvrige kapitler. Til side 137 og frem til appendikserne (checklister m.m.) på side 174 er overskriften »Sammenfatning«, Igen er det uklart, hvad ønsket er med dette kapitel, da størstedelen af disse sider er ordrette kopier af udvalgte sider fra de foregående kapitler. Til slut i bogen er en veludbygget litteraturliste med henvisninger til relevante hjemmesider.

Bogen er engageret skrevet med brug af gode metaforer. De pædagogiske råd er sikkert glimrende, men noget spejderagtige, og vil nok kun vanskeligt kunne få grobund i en dansk gennemsnitsfamilie. Bogen ville have profiteret af, at man havde brugt en dansk psykiatrisk konsulent til hele indholdet, så man eksempelvis havde gennemgået sygdomskriterier i ICD-10 og ikke DSM IV, ligesom en mere kritisk korrekturlæsning kunne have fanget sættefejl (f.eks. skemaet s. 42) og de sidste 37 siders kopi.

Bogen kan anbefales til forældre og pædagoger - med omtanke.