Skip to main content

Æblepandemien, den forbandede værnemiddelmager!

Hvordan Ole Æbelø, chef for Danske Æbler A/S, tacklede æblepandemien

Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Per Pedersen Praktiserende læge i Svendborg. E-mail: drpop@dadlnet.dk

7. maj 2020
04 min

Ole Æbelø, chef for Danske Æbler A/S kiggede på regnskaberne over den kommende æblehøst. Furerne i panden var blevet dybere over de sidste måneder. Han sad atter en sen aften med daggamle skægstubbe og arbejdede på de pokkers regnskaber. Æblehøsten nærmede sig, og Ole Æbelø fik ikke sovet nok for tiden. Vejret i år havde ikke ligefrem været »æblevejr«, og Ole var bekymret for høstens udbytte. Hans eget job afhang af succes og gode tal på bundlinjen! Her til morgen havde Ole fået information om, at der i Kina var et større udbrud af sygdommen » æbleskrog« i gang. Det bekymrede Ole. Sæt nu at æbleskrog kom her til lands. Nu var det sørme også omtalt i både tv og radio. Tilsyneladende var der tale om et større udbrud af æbleskrog på et lokalt frugtmarked i den kinesiske provins Puhadada.

Det var meldinger om, at lokalbefolkningen var blevet smittet med æbleskrog. Desværre var der adskillige døde mennesker. Æbleskrog kunne også smitte fra menneske til menneske, forlød det! Ole Æbelø trøstede sig selv med, at Kina var et fjerntliggende land med underlige spisevaner. Hvad ragede det egentlig ham, at nogen blev syge i Kina.

I øvrigt så var regnskaberne og æblehøsten det vigtigste i verden for Ole Æbelø. Et par uger efter udbruddet af æbleskrog i Kina, sad Ole Æbelø en sen aften atter og kiggede på regnskaber. Han var faktisk bekymret nu. Æblehøsten var så småt gået i gang, men æbleskrog havde desværre spredt sig til andre lande, og det nærmede sig Danmark.

I andre lande havde æblehøsten været i gang et stykke tid. Adskillige folk var døde af at plukke æbler uden brug af bomuldshandsker, skæg og blå briller.

Folk i udlandet var utrygge ved at arbejde med æbleplukning. Sæt nu at man blev smittet med æbleskrog og døde af det. Eller bar smitten med hjem til sine kære. Også i Danmark var frugtavlere og frugtplukkere bekymrede for udviklingen. Beholdningen af værnemidler var knap! Ole Æbelø beroligede landets frugtavlere og frugtplukkere. Sandsynligheden for, at æbleskrog ville sprede sig til Danmark, var meget lille. Ole Æbelø drøftede atter en sen aften udbruddet af æbleskrog med Styrelsen for Frugtsikkerhed, Æbleministeriet, Æblestyrelsen og Statens Sirup Institut. Der var en udbredt bekymring styrelserne imellem for, at den truende pandemi kunne skade æblehøsten. Værnemidler havde man ikke mange af til landets frugtplukkere. Ja faktisk var lagrene tomme! Men høsten var jo trods alt vigtigst! Uden for referat blev det vedtaget, at der var styr på situationen. Værnemidler kunne man anvende mod sygdommen æbleskrog, men det var ikke et krav. Kravene til brug af værnemidler slækkede man på grundet mangel på lagre af værnemidler. Æblestyrelsen meddelte på et pressemøde, at brug af stråhandsker, 6 mm skæg og monokel var nok til at beskytte frugtplukkere mod æbleskrog. Man kunne som frugtplukker trygt gå på arbejde uden at frygte for egen sikkerhed.

Æblestyrelsen og Statens Sirup Institut beroligede frugtavlere og frugtplukkere. Risikoen for, at æbler og mennesker blev smittede med æbleskrog, var ikke særlig stor. Det handlede om at få høsten i hus, for så ville smittetrykket falde!

I ugerne der fulgte, var æbleskrog blevet til en pandemisk sygdom. Ole Æbelø bad Æblestyrelsen om hjælp. Høsten var ikke i hus endnu, og der var mangel på værnemidler til frugtplukkere. Uden for referat nedjusterede man atter behovet for værnemidler. Æblestyrelsen og Statens Sirup Institut indkaldte til et nyt pressemøde. Man beroligede de bekymrede frugtavlere og frugtplukkere med, at de nyeste undersøgelser havde vist, at æbleskrog slet ikke var så farligt endda. Frugtplukkere kunne nøjes med at beskytte sig med et 3 mm skæg og briller uden glas (bare for et syns skyld). Handsker skulle man ikke længere bære, for æbleskrog smittede slet ikke ved berøring. Det var kun æblekerner, der overførte smitten! Æbleplukkere i landet var blevet syge og klagede deres nød til Æbleskadestyrelsen. Æbleskadestyrelsen mente ikke, at frugtplukkerne kunne gøre krav på erstatning, idet man henviste til myndighedernes grundige anvisninger om korrekt brug af værnemidler. Ole Æbelø sad et par måneder senere atter en sen aften på sit kontor. Han var glad! Æbleskrogudbruddet var ikke længere en trussel mod samfund eller høst! Høsten var kommet i hus, og regnskaberne var ham nådige! Han havde bevaret sit job. Myndighederne havde håndteret den nationale krise rigtig godt, og Ole smilede ...!

Godt nok var en del frugtplukkere blevet syge og døde under pandemien, men »nogen skulle jo dø, for at andre kunne leve«!

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen