Skip to main content

Ældre & forebyggende hjemmebesøg Vass M, Avlund K, Hendriksen C.

Ledende overlæge Kirsten Damgaard Pedersen E-mail: kida@glostruphosp.kbhamt.dk

24. apr. 2006
2 min.

Som et led i serien af mange gode, informative publikationer fra ÆldreForum om væsentlige elementer af ældreliv, er der nu udgivet en publikation om forebyggende hjemmebesøg.I en indledende kommentar ved socialminister Eva Kjær Hansen omtales vigtigheden af en forebyggende indsats for at øge muligheden for en selvstændig livsførelse også som ældre. ÆldreForums formand Povl Riis anfører i forordet, at publikationen har et meget bredt sigte og henvender sig til alle, der skal tage beslutninger om og udføre de forebyggende hjemmebesøg.Indledningen indeholder et resumé af bogen, der først og fremmest beskriver resultaterne af en større dansk undersøgelse af effekten af et uddannelsesprogram til forebyggende hjemmebesøgere og praktiserende læger set i forhold til de ældres funktionsniveau, overflytning til plejeinstitutioner og antallet af dødsfald i lokalområdet.Lovgivningen på området beskrives, de sidste 20 års videnskabelige resultater på området resumeres og dernæst de indhøstede erfaringer fra projektet, der blev udført i 34 kommuner, hvoraf de 17 var interventionskommuner og de resterende 17 udgjorde kontrollerne.

På denne baggrund opstilles en række anbefalinger for den fremtidige udførelse af forebyggende hjemmebesøg hos ældre. Det mest overraskende i anbefalingerne er, at målgruppen er de ikkesvækkede ældre. Tidligere undersøgelser har ellers vist størst effekt af en indsats over for risikogrupper, som f.eks. nyligt hospitaliserede, enkestand mv.

»Den præcise årsag til den gunstige effekt kendes ikke på nuværende tidspunkt«. Dette vanskeliggør naturligvis meget konkrete anbefalinger. Men bogen gør meget ud af at beskrive, hvilke personlige egenskaber og etiske holdninger de forebyggende hjemmebesøgere - en ny stillingsbetegnelse, som tages i anvendelse - skal være i besiddelse af.

Dokumentationen for anbefalingerne gives bl.a. ved citater fra forebyggende hjemmebesøgere og projektdeltagere samt tre tabeller, der er meget overskuelige men ikke egnet til et mere indgående studie af resultaterne. Her henvises til de tre artikler, der beskriver projektet og er publiceret i engelsksprogede lægefaglige tidsskrifter. Man savner henvisninger til de øvrige omtalte internationale studier på området.

Alt i alt kan bogen anbefales som en god indføring i området med forebyggende hjemmebesøg til ældre. Til detailplanlægning af sådanne besøg vil der være behov for supplerende læsning.

Odense: ÆldreForum, 2005.

50 sider. Pris: Gratis.

ISBN 87-0651-45-6