Skip to main content

Ældre og psykisk sygdom - forebyggelse, behandling og omsorg

Specialeansvarlig overlæge Annette Lolk E-mail: lolk@dadlnet.dk

28. aug. 2009
2 min.

Forfattere:Riis P, Gerlach J, red. Forlag:København: Ældreforum og Psykiatrifondens Forlag, 2009
SIDER:
220
Pris: 190 kr.
ISBN: 978-87-90420-67-3

Psykiatrifondens Forlag har udgivet et bog om ældre og psykisk sygdom, hvor redaktørerne i forordet skriver, at bogens målgruppe er bred, omfattende såvel professionelle (læger, psykologer, sygeplejersker, ældreplejens medarbejdere, demenskoordinatorer sagsbehandlere m.fl.) som de ældre selv og ikke mindst deres pårørende.

Der er 16 forfattere strækkende sig fra læger (geriatere, neurologer, gerontopsykiatere og ældreforskere) til sygeplejerske, jurist, præst og en pårørende.

Bogen er i tre dele, og første del handler om det eksistentielle: aldring under forandring, hjernens funktion, hjernens vedligeholdelse, overgreb mod ældre og om det gode liv og den svære død. Anden del handler om psykiske sygdomme hos ældre: depression, selvmord, angst, samsygelighed og polyfarmaci, demens, adfærdsforstyrrelser og paranoide tilstande samt pandelapssyndromet. Den sidste del handler om organisatoriske forhold: ældrepsykiatrien, kommunale tilbud til borgere med demens, indgreb i retten til selvbestemmelse, betydning af god funktionsevne og godt netværk samt et kapitel om at være pårørende til demente.

Antallet af ældre er voksende, og det må hilses velkommen med en bog om ældrepsykiatri, der er skrevet, så bogen også henvender sig til ældre og deres pårørende. Imidlertid er bogens kapitler meget ujævne, hvilket til dels hænger sammen med de mange forfattere, men redaktørerne kunne have afhjulpet det. Der er mange velskrevne og oplysende kapitler, men enkelte kapitler er ufuldstændige.

I kapitlet om hjernens funktion mangler f.eks. en beskrivelse af sprogfunktionen. Kapitlet om adfærdsforstyrrelser og paranoide tilstande har en uheldig sammenblanding af psykiatriske symptomer og adfærdsforstyrrelser hos demente og kronisk paranoide tilstande, herunder skizofreni. Der er tale om forskellige sygdomme og forskellig behandling. Forebyggelsesaspektet fylder i titlen, men fylder ikke ret meget i bogen. Misbrug er helt forbigået i bogen, hvilket er uheldigt, da misbrug af alkohol, beroligende og smertestillende medicin er meget relevant, ikke mindst i et forebyggelsesperspektiv. En af de hyppigste psykiske sygdomme hos ældre: delir, er desværre kun omtalt sporadisk i kapitlet om samsygelighed. Ud over indlægget fra en pårørende til en dement savnes der et indlæg fra en pårørende til en ældre med en anden psykisk lidelse.

Der er mange fremragende kapitler, som læger vil kunne læse med udbytte. Jeg vil ikke fremhæve enkelte af disse kapitler, men derimod kapitlet af biskop Elisabeth Dons Christensen, der evner at skrive personligt, uden at det bliver privat, »om at sige verden ret farvel«.