Skip to main content

Agger ser ikke fremskridtene

Professor Per Vestergaard, Den Centrale Enhed, Psykiatrisk Hospital i Århus. E-mail: pve@psykiatri.aaa.dk pdf-udgave Professor Per Vestergaard, Den Centrale Enhed, Psykiatrisk Hospital i Århus. E-mail: pve@psykiatri.aaa.dk Professor Per Vestergaard, Den Centrale Enhed, Psykiatrisk Hospital i Århus. E-mail: pve@psykiatri.aaa.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
2 min.

Niels Peter Agger (NPA) leverer et kaleidoskopisk tilbageblik på 25 års psykiatrihistorie [1]. Indlægget er underholdende og nostalgisk, men også præget af bitterhed og skuffelse, når NPA beskriver, hvad der kom ud af hans ungdoms himmelstormen. NPA formår ikke at se fremskridt i de sindslidendes vilkår gennem det seneste kvarte århundrede, snarere tvært-imod. Det er synd for NPA, det er synd for mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende, som læser NPA's indlæg, og det er synd for de politikere, der i det seneste 10-20 år har bevilget store summer for at afbøde de tydelige mangler, der har præget sundhedsvæsenets tilbud til sindslidelse helt op i vor tid.

Kære Niels Peter Agger, tillad mig i ti punkter at sammenfatte nogle af de fremskridt, der faktisk har fundet sted. De er ikke udtryk for en revolution, der har sejret, men snarere en evolution, der efterhånden bringer psykiatrien på samme udviklingstrin som det øvrige danske sundhedsvæsen. Her er mine ti bud:

  1. I dag behandles og plejes psykisk syge af et langt større og langt bedre uddannet personale.

  2. De fysiske faciliteter, der tilbydes psykisk syge under og efter indlæggelse, er blevet tidssvarende.

  3. Pårørende til psykisk syge har udstrakt adgang til støtte og rådgivning.

  4. Mennesker med sindslidelser bliver hørt via patientforeninger som SIND og støtteorganisationer som PsykiatriFonden.

  5. Der er skabt kontinuitet i den enkelte patients behandlingsforløb.

  6. Skærmning med pædagogiske og psykologiske midler afløser efterhånden tvang i behandlingen.

  7. Vi kan undgå bivirkninger som hjerneskade efter medicinske og kirurgiske indgreb, der tidligere føjede spot til den sygdomsramtes skade.

  8. De psykiske lidelsers årsagsforhold forstås bedre - en forudsætning for bedre forebyggelse og behandling.

  9. Der er færre destruktive konflikter mellem forskellige ideologier og faggrupper om de psykiske sygdommes natur.

  10. Stigmatisering af sindslidende er blevet mindre udbredt takket være blandt andet kendte personers mod til at træde frem og berette om deres egne oplevelser med psykisk sygdom.


Referencer

  1. Agger NP. Psykiatri - historiens tidevand. Ugeskr Læger 2005;167:85-7.