Skip to main content

Allmennmedisin Hunskår S, ed.

Læge Janus Laust Thomsen E-mail: jlt@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Den norske lærebog i almen medicin udkom første gang i 1997 og er i anden udgave opdateret og udvidet. Udgangspunktet for bogen er almen medicinsk klinik, og den er skrevet som lærebog til kandidatuddannelsen i almen medicin. Målgruppen omfatter også klinisk arbejdende læger og andre sundhedspersoner med interesse for og/eller kontakt til det almenmedicinske fagområde. Mange forfattere, hvoraf næsten alle alment praktiserende læger, har bidraget til lærebogen. Redaktionskomiteen og redaktør Steiner Hunskår har formået at samle de mange bidrag, så de fremstår som en samlet enhed, der er både let tilgængelig og pædagogisk som lærebog og anvendelig som opslagsbog i klinikken.Bogen er opbygget i seks dele, hvor del to og tre, som behandler symptomer og sygdomme, udgør to tredjedele af bogens godt otte hundrede sider. Første del omhandler det almenmedicinske vidensgrundlag og rammerne for den almen- medicinske kliniske virksomhed. De norske forhold adskiller sig ikke stort fra danske, og afsnittet indeholder mange gode betragtninger, som er af stor relevans for arbejdet som læge i primærsektoren. Samtidig giver afsnittet en god indføring i de specielle forhold, der er med til at karakterisere og definere det almen medicinske speciale.I anden del beskrives vigtige almensymptomer med vægt på differential diagnostisk tankegang. Til fordel for indlæringen hos læsere med mindre klinisk erfaring er der indlagt relevante sygehistorier til illustration af problemstillingerne.I tredje del findes en mere traditionel gennemgang af sygdomme knyttet til kroppens organer. Dog er der fortsat lagt stor vægt på den almenmedicinske klinik. Del to og tre er opbygget over samme plan for hvert underpunkt: forekomst og lægesøgning for det aktuelle problem, disponerende faktorer, diagnostisk tankegang, sygehistorie, klinisk undersøgelse og tillægsundersøgelser, tiltag og råd, prognose og opfølgning. Den faste opbygning gør det nemt at orientere sig i teksten, og bogen har et omfattende stikordsregister, hvorved bogen kan være et effektivt og overskueligt opslagsværk i den kliniske hverdag.

Fjerde del af bogen beskriver specifikke og hyppige almenmedicinske problemstillinger knyttet til de forskellige faser af livet. Konsultationen er centrum for almenmedicinsk virke, og i femte del af bogen er der en oversigt over konsultationer med forskellige formål. Sjette del af bogen diskuterer nogle af de udfordringer og problemer, man møder i arbejdet som almenmediciner.

Jeg kan på det varmeste anbefale Hunskårs Allmennmedisin som en virkelig god lærebog og et effektivt og overskueligt opslagsværk i den kliniske hverdag inden for specialet almen medicin. I tilgift får man en god indføring i de arbejds- metoder og den ideologi, som er grundlæggende for faget almen medicin.

Oslo: Gyldendal Akademisk, 2003.

848 sider. Pris: 875 NOK.

ISBN 82-15-30779-2