Skip to main content

Arbejde med kvalitet - en investering i fremtiden

♠ Bent Hansen, formand for Danske Regioner E-mail: bent.hansen@rr.rm.dk Mikkel Holmelund, næstformand i Foreningen af Praktiserende Speciallæger E-mail: mholmelund@dadlnet.dk

10. aug. 2009
2 min.

Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger arbejder sammen om at gøre arbejdet med kvalitet til en fast forankret del af de praktiserende speciallægers dagligdag

Kvaliteten i sundhedsvæsenet er for alvor kommet på den politiske dagsorden. Her tænker vi specielt på Den Danske Kvalitetsmodel, som på længere sigt skal omfatte hele det danske sundhedsvæsen - også speciallægepraksis. Sygehusene og almen praksis er i gang. De har i flere år arbejdet med at udvikle nye måder at måle kvalitet på.

Også praktiserende speciallæger har arbejdet meget med kvalitet. Men en sammenhængende kvalitetsmodel, som inddrager alle relevante aspekter af kvali-tetsarbejdet, eksisterer ikke for speciallægepraksis i dag.

Det er vi godt i gang med at gøre noget ved. Vores projekt - Kvalitetsudvikling i Speciallægepraksis (KVIS) - er i fuldt sving med at udvikle de redskaber og metoder, der skal bruges i arbejdet med at sikre, at kvaliteten i speciallægepraksis bliver dokumenteret og udviklet. Projektet bygger på principperne fra Den Danske Kvalitetsmodel, men med fokus på, at speciallægepraksis er små enheder.

Speciallægerne får med en sammenhængende kvalitetsmodel mulighed for at kunne dokumentere den høje faglige kvalitet. De kan derved synliggøre sig selv som et kvalificeret, effektivt og borgernært behandlingstilbud. Redskaber til systematisk benchmarking af den kliniske kvalitet og patienttilfredshed understøtter den enkelte speciallæges faglige udvikling. Det er med til at øge den faglige erfaringsudveksling inden for de enkelte specialer og på tværs af sektorgrænserne.

For regionerne giver speciallægernes dokumentation af kvalitet mulighed for at bruge kvalitet som redskab til at styre udviklingen i speciallægepraksis. Man vil finde ud af, hvad man får for pengene, så speciallægepraksis kan bruges målrettet i sundhedsplanlægningen og til at sikre et sammenhængende patientforløb. Og vigtigst af alt: Patienterne oplever et løft i kvaliteten af behandlingen.

Vi ønsker fortsat, at de praktiserende speciallæger skal være en stadig mere integreret del af sundhedsvæsenet. Det bliver de kun, hvis vi i vores indbyrdes aftaler løbende kan indarbejde redskaber som tilfredshedsundersøgelser, registrering afutilsigtede hændelser og metoder til at måle kvaliteten, efterhånden som de bliver udviklet og konkrete. Det er helt nødvendigt for, at vi kan holde trit med udviklingen og leve op til de krav om god behandling, som patienterne med rette stiller.

Med andre ord: Kvalitetsarbejdet for speciallægerne er en investering i fremtiden - en investering, som gavner alle, og som kan betale sig.

Tirsdag den 22. september 2009 afholdes den første KVIS-konference, hvor alle speciallæger er inviteret. Se: www.læger.dk/Praksis/FAPS/KVIS