Skip to main content

Atlas of clinical ophthalmology. Third edition Spalton DJ, Hitchings RA, Hunter PA et al, red.

Læge Torben Lykke Sørensen E-mail: torbenls@dadlnet.dk

16. jan. 2006
2 min.

Tredje udgave af Spaltons »Atlas of clinical ophthalmology« benævnes i forordet en introduktion til klinisk oftalmologi, og som titlen antyder, er bogen også et atlas, hvilket jeg opfatter som et opslagsværk. Begge dele fungerer fortrinligt. Bogen kan læses fra A til Z, uden at man føler mangel på sammenhæng, men den fungerer også fint som opslagsværk i den daglige klinik på grund af den begrænsede brødtekst sammenholdt med de lange figurtekster.Opbygning er klassisk med introduktion til oftalmologisk undersøgelsesteknik og en gennemgang af de optiske præmisser for visusmåling, men ingen systematisk gennemgang af hvordan man helt konkret foretager en refraktionering. Allerede her afsløres det således, at der er en primær fokusering på basalanatomiske samt fysiologiske forhold. Dette er dog ikke helt konsekvent, da andre metoder og teknikker beskrives i betydelige detaljer ud fra et praktisk synspunkt, eksempelvis motilitetundersøgelser i neuro-oftalomologi-afsnittet.Herefter gennemgås systematisk: øjenlåg, konjunktiva, cornea, glaukom, retinale lidelser osv. Et system der kendes fra de fleste lærebøger. Hvert kapitel er på 50-70 sider.Bogens store styrke er dens rigdom på illustrationer. Der er et billede af stort set alle tilstande nævnt i teksten, og ofte er billedet ledsaget af en tegning, der klart identificerer det relevante. Dette må være specielt hjælpsomt for personer, der just begynder i specialet. I mange situationer bliver ovennævnte suppleret med et histologisk præparat, der i betydelig grad bidrager til en forståelse af sygdomspatogenesen i de enkelte tilfælde. Den meget udførlige figurtekst gør illustrationerne meget anvendelige.

Andre illustrationer er anatomiske tegninger, som er ekstremt praktiske at have ved hånden, når man prøver at sammensætte symptomatologien med anatomien og fysiologien. Her kan neuro-oftalmologi-afsnittet samt orbita-afsnittet fremhæves som specielt informative, men det gælder for så vidt alle kapitler.

Ofte undrer man sig over vægtningen af enkelte kapitler og grundigheden af nogle emner, eksempelvis 4-5 sider om sakkader, kongenit kataract har en halv side, sygdomme i tåreveje fire sider, alt imens elektrofysiologi behandles på seks sider. Der er stort set ingen traumatologi.

Det er meget begrænset, hvad der står om behandlinger af de enkelte sygdomme, og man må indhente den information et andet sted. Den medfølgende cd-rom indeholder illustrationer, som man har lov at inkluderer i eksempelvis Power Point-præsentationer, men den er faktisk lidt vanskelig at navigere rundt i.

Alt i alt en strålende bog der fungerer meget fint som atlas og introduktion til klinisk oftalmologi. Skal man fungere som behandler i eksempelvis et subspeciale, kræves supplerende litteratur.

Philadelphia: Elsevier Mosby, 2005. 722 sider + cd-rom. Pris: 229 USD. ISBN 0-3230-3656-2